x

sarajevo

Otvorena izložba "Građanska kultura Sarajeva" Indire Kučuk Sorguč! (Foto)

Kulturnoantropološka izložba "Građanska kultura Sarajeva" autorice Indire Kučuk-Sorguč otvorena je u Gazi Husrev-begovom Hanikahu.

"Građanska kultura Sarajeva" je kulturnoantropološki projekat autorice Indire Kučuk-Sorguč nastao na ideji da se kulturno naslijeđe građana i građanki Sarajeva i njihovih porodica kao neumitno svjedočanstvo dugog povijesnog trajanja, muzeološki obradi i prezentira na tri načina: kataloški, izložbeno i u VR formatu čime se prvi put u muzejsku praksu uvodi VR kao medij.


Izložba pokazuje duh Sarajeva, njegove magičnosti i razumjevanja među ljudima različitih svjetonazora i pripadnosti, i pokazuje kako se živjelo u Sarajevu od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

U Gazi Husrev-begovom Hanikahu uz prigodni program predstavljena su sva tri modela prezentacije "Građanske kulture Sarajeva".


Autorica zložbe Indira Kučuk Sorguč je na otvaranju rekla da je ovo izložba za koju su zaslužne svih 25 porodica koje su se odazvale ovom projektu i da je ovo samo početak.

- Ovo je eksponiranje kulturnog naslijeđa, ovo je ekponiranje naše kulturne baštine našeg sarajevskog duha i energije, naših ljudi znamenitih ličnosti, onoga što već stoljećima mi pronosimo ovim gradom. I danas kada je deficit građanstva generalno, danas trebamo biti jači nego ikada i trebamo biti homogeniji nego ikada i pokazivati na kulturan način ono što smo bili, ono što smo sad i ono što ćemo biti - kazala je Sorguč.


Profesorica na Odsjeku za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta UNSA Selma Rizvić je o ovoj izložbi kazala da ima neki drugi aspekt koji nije čest za izložbe u muzejima jer ova izložba će živjeti nakon zatvaranja u virtuelnoj realnosti i ona će se nalaziti na opremi koju će muzej kupiti.

.

.

.

.

.

.

Foto: Tea Senić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.