x

Zenica

Otvorena izložba i promovirana monografija „Tragom brčanskih Jevreja“! (Foto)

U Galeriji Sinagoge Zenici danas je otvorena izložba i promovirana monografija „Tragom brčanskih Jevreja“ u organizaciji Jevrejske zajednice BiH i Bošnjačke zajednice kulture Preporod Bosne i Hercegovine, kao i zenička Galerije Preporod i brčanskog Arhiva. Distrikta. Riječ je o svjedočanstvu strašnog stradanja Jevrejske zajednice u Brčkom u Drugom svjetskom ratu.

Brčanski Jevreji medju onima su koji su doživjeli najveće strahote stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Holkaust je ovdje skoro poptuno uništio Jevrejsku zajednicu odnjosno ubijeno ih je prema istraživanjima provedenim za potrebe ove izložbe I monografije 92posto. Zato su 2017.-e godine pojačani stručnim kadrom brčanski ahrivisti odlučili istražiti do tada nedovoljno osvijetljenu istinu o ovom stradanju.

“Dva su nas najmanje razloga opredjelila za to. Prvi je što je Holokaust referentna tačka sjećanja evropske kosmopolitske zajednice sjećanja, a drugi je činjenica da u Brčkom nema potomaka Jevreja”, kazao je Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv Brčko distrikta.

Prema riječima Vladimira Andrlea, predsjednika Jevrejskog kulturno-prosvjetno društva La Benevolencija Sarajevo „Tragom brčanskih Jevreja“ je vrlo važna izložba jer je dokumentarnog tipa i vrlo jasno ukazuje na život i stradanje Jevreja četredesetih godina prošlog stoljeća.

Dokumentarnu izložbu “Tragom brčanskih Jevreja“ autorice Tamare Vijoglavin Mančić I promociju istoimene monografije organizirali su Jevrejske zajednice i Bošnjačke zajednice kulture Preporod Bosne i Hercegovine, kao i zenička Galerije Preporod i brčanski Arhiv. Prema riječima Amne Sofić, predsjednice Galerije Preporod organizatori su bukvalno Bosna i Hercegovina u malom, jer je i Međureligijsko vijeće dalo svoj doprinos.

„BZK „Preporod“ BiH već više od jednog stoljeća gaji sestrinski i bratski odnos sa svim temeljnim organizacijama kulture u Bosni i Hercegovini, medju kojima je i jevrejska“, istakao je Sanjin Kodrić, predsjednik Preproda BiH.

Velika je pažnja zeničke javnosti vladala za ovu izložbu. Uz predstavnke gradske i kantonalne vlasti, udruženja i organizacija kulture i religije, do zeničkih umjetnika i školaraca. Izložba je postavljena gdje drugo nego u zeničkoj Sinagogi.

.

.

.

.

.

.

Pahuljko  /  zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.