x

Otvorena izložba slika od pijeska bh.diplomatkinje i umjetnice Sanite Lisice!

U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u četvrtak 18. maja 2017. godine otvorena je izložba slika od pijeska bh. diplomatkinje i umjetnice Sanite Lisice.  Izložbu je otvorio i o izložbenom opusu govorio Ibrahim Spahić. Posjetiocima su predstavljene 23 priče u slikama, slikanim pijeskom iz različitih arapskih zemalja i pustinja. 

Autorica radova Sanita Lisica je prisutnim pojasnila da je njena želja slikanja pijeskom potekla iz ljubavi prema staroj arapskoj poeziji te da svaka slika priča priču o mjestu odakle je autorica sama donijela pijesak.

 

Ibrahim Spahić je govorio o simbolici pustinje, života u pustinji, simbolici kamile, hurme, i oaze i simbolici pronalaska izlaza iz začaranog pustinjskog prostranstva. Kazao je da su radovi Sanite Lisice specifični sami po sebi te da takve umjetnike treba podržati u daljnoj afirmaciji jer donose jednu novu tehniku. 

 

Među brojnim prisutnima na izložbi su bili i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, vlasnik Sunnylanda Sheikh Mohammad bin Saqr  Al Qassimi, ambasdori Palestine, Švedske, Norveške, te mnoge druge zvanice iz javnog i kulturnog života i zaljubljenici u umjetnost. 

 

Izložba će biti otvorena do 2.juna 2017. godine. 

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.