x

PAZITE NA ISHRANU

Ova vrsta hljeba najgora je za osobe s visokim šećerom u krvi

Visok nivo šećera u krvi ili hiperglikemija se dešava kada je previše šećera u krvi zbog nedostatka insulina u tijelu. Nekoliko faktora može doprinijeti postizanju visokog šećera u krvi, kao što su loš izbor hrane i pića, nedostatak fizičke aktivnosti i bolest.

Ako se ne liječi, hiperglikemija može dovesti do komplikacija koje utiču na vaše cjelokupno zdravlje, poput očiju, bubrega, živaca i srca, pa je važno da pokušate sniziti šećer u krvi na umjerene razine.

Iako su ugljikohidrati neophodni vašem tijelu, morate paziti koje vrste jedete, posebno kada upravljate visokim šećerom u krvi. Postoje različite vrste hljeba, na primjer, koje su zdravije od drugih. Prema riječima doktorice Lise Young, najgori hljeb za visok šećer u krvi je onaj od rafiniranih žitarica bez dodanih vlakana.

"Ljudi sa visokim šećerom u krvi treba da jedu hljeb bogat vlaknima, sa najmanje tri grama vlakana po kriški", kazala je.


Hljeb s dodatkom šećera je također problematičan jer može dodatno povećati šećer u krvi. Vlakna pomažu u stabilizaciji šećera u krvi.

Postoje dvije vrste ugljikohidrata: jednostavni i složeni. Jednostavni ugljikohidrati se sastoje od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog šećera ili dva šećera. Složeni ugljikohidrati imaju složeniju hemijsku strukturu, sa tri ili više šećera povezanih zajedno. Također, im je potrebno duže da se probave, što znači da imaju manji neposredni utjecaj na šećer u krvi, uzrokujući da on postepeno raste.

Iako su složeni ugljikohidrati naizgled bolji za slučaj porasta šećera u krvi, Harvard TH Chan School of Public Health navodi da podjela ugljikohidrata na jednostavne i složene ne uzima u obzir učinak ugljikohidrata na šećer u krvi i hronične bolesti. Zbog toga je glihemijski indeks važan za kontrolu nivoa šećera u krvi.


Glihemijski indeks (GI) je mjera koliko brzo i koliko određena hrana može dovesti do porasta šećera u krvi nakon jela na skali od 0 do 100. Tipično, hrana bogata vlaknima ne sadrži toliko probavljivih ugljikohidrata, pa usporava brzinu probave i uzrokuje postupniji i niži porast šećera u krvi. Zrna koja su mljevena i rafinirana – bez mekinja i klica – imaju viši glihemijski indeks od minimalno obrađenih cjelovitih žitarica.

Prema Harvardu, hrana s visokim glihemijskim indeksom, poput bijelog hljeba, brzo se probavlja i uzrokuje značajne fluktuacije šećera u krvi. Oni također proglašavaju da konzumiranje mnogih namirnica s visokim glihemijskim indeksom može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i prekomjerne težine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.