x

U BLIZINI NOVOG SADA

Ovaj grad u Srbiji često proglašavaju najljepšim malim mjestom susjedne države

Sremski Karlovci često su prepoznati kao najljepše malo mjesto u Srbiji, a Culture Trip ga je opisao kao grad elegantne arhitekture, čije zanimljivosti prevazilaze unutrašnjost granica.

Sremski Karlovci su vinogradarski gradić koji je tokom historije potpadao pod vlast raznih naroda koji su svoj interes nalazili na ovim prostorima, ali to je ovu varoš činilo još bogatijom.

Svi narodi koji su se doseljavali, ostavili su neki trag svoje kulture i utkali je u zajedničko kulturno bogatstvo Sremskih Karlovaca, navodi se na stranici Serbia.com.

Njegovu ljepotu i jedinstvenost prepoznao je i Culture Trip koji ga je izdvojio na vrh liste malih mjesta i gradova u susjednoj Srbiji.


"Važno je izbjeći favoriziranje, ali mjesto Sremskih Karlovaca na vrhu ove liste nije slučajno. Grad, smješten samo osam kilometara od Novog Sada, nekoć je bio sjedište Srpske pravoslavne crkve u Habsburškoj Monarhiji, ali njegova historijska važnost samo je jedan od mnogih razloga za posjet", navodi website Culture Trip.

Za grad kažu da je "prepun elegantne i raznolike arhitekture", kao i da se čini da ima više zanimljivih tačaka nego što može stati unutar njegovih granica.


"Prva srbijanska gimnazija još uvijek stoji ovdje, a Kapela mira je drugačija od svega što je viđeno u regiji. Tempo života također je na granici savršenog – uspavani grad s dovoljno vreve za uzbuđenje. Riječ 'dragulj' uvelike se koristi, ali ponekad jednostavno pristaje", navodi se dalje u opisu.

Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču jer je ovaj grad svojevremeno bio duhovni i kulturni centar Srbije.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.