x

ATRAKCIJE

Ovaj mali otok ima svoj oblak

Ovi oblaci su poznati kao lentikularni, uvijek su nepomični i kada se formiraju iznad planinskih vrhova ili otoka, izgledaju kao veličanstveni šešir


Dok su neki otoci poznati po svojoj neobičnoj geografiji ili jedinstvenoj historiji, Litla Dimun je poznat po svom vremenu. Otok, koji je najmanji u lancu Farskih otoka, često je prekriven oblakom, što ga čini prilično nestvarnim.

To je najmanji od 18 glavnih otoka, površine manje od 100 hektara, i jedini je nenaseljeo. Jedna od najupečatljivijih karakteristika ovog otoka je da je često prekriven oblacima. Ovi oblaci su poznati kao lentikularni, uvijek su nepomični i kada se formiraju iznad planinskih vrhova ili otoka, izgledaju kao veličanstveni šešir.

Zbog toga, iako je Litla Dimun najmanji, još ima moć da utječe na atmosferu koja ga okružuje kroz proizvodnju oblaka koji lebde iznad njega.

Iako je Litla Dimun obično nenaseljen ljudima, svake jeseni farmeri odlaze do njega da sakupe zalutale ovce i vrate ih na glavne otoke. Za sada su ovce te koje imaju vlast nad otokom.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.