x

Ovako se pripremaju savršeno kuhana jaja!

Kuhana jaja idealna su namirnica ako želite malo stesati liniju nakon svih blagdanskih delicija, a možete ih pripremiti tako da žumanjak bude mekši ili tvrđi

Nakon svih kolača i obilnih blagdanskih obroka većina nas se želi što prije opet osjećati udobno u omiljenim trapericama, a jaja su jedna od dobrodošlih namirnica jer su zdrava te se mogu dobro kombinirati s primjerice zdravim povrćem. Tako brzo i lako možete složiti ukusan ručak te ga ponijeti na posao.

 

Da biste skuhali jaja kako spada, prvo morate odlučiti želite li meki žumanjak koji se razlijeva i mami na užitak ili vam više odgovara tvrda inačica.

 

Za meko kuhano jaje potrebno je oko šest minuta, a za tvrdo desetak u ključaloj vodi. Da ste pretjerali s kuhanjem, znat ćete ako je žumanjak dobio zelenu boju po rubovima, a to ćete vidjeti kada prerežete jaje na pola. Upravo je prekuhano jaje jedini problem koji vas može zadesiti prilikom pripreme ove namirnice.

 

Iako svaki chef ima svoje male trikove za to kako postići da ljuska jajeta ne pukne tijekom kuhanja, često se savjetuje u hladnu vodu staviti malo soli ili octa.

 

Jaja stavite u lonac odmah čim nalijete hladnu vodu u njega. Neka budu pokrivena kako bi se ravnomjerno skuhala, ali pazite da ne budu stisnuta.

 

Kada voda zavri, smanjite vatru i pustite da lagano ključa dovoljno dugo da dobijete meka ili tvrdo kuhana jaja.

 

Čim su jaja gotova, izlijte vrelu vodu kako se ne bi dalje kuhala te ih prelijte hladnom. To je pak trik za koji mnogi kažu da pomaže da se ljuska lakše guli. Ostane li vam koje tvrdo kuhano jaje viška, simplyrecipes.com piše da se mogu čuvati u hladnjaku do pet dana.

 

Druga metoda kuhanja jaja jest da ih zapravo maknete s vatre nakon što voda zavri. Tako kulinarski blog The Kitchen savjetuje da ugasite vatru čim voda proključa, poklopite lonac i ostavite da se jaja kuhaju onoliko koliko je potrebno da budu meka ili tvrda.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.