x

OPREZ

Ove spolno prenosive bolesti možete dobiti i bez odnosa

Kada govorimo o intimnim odnosima, obično se misli na sam čin penetracije iako postoji mnogo oblika seksualnog ponašanja

Kada govorimo o intimnim odnosima, obično se misli na sam čin penetracije iako postoji mnogo oblika seksualnog ponašanja.

Spolna infekcija

Uzajamna masturbacija, kunilingus i anilingus samo su neke od nepenetrativnih tehnika za pružanje i postizanje zadovoljstva među čaršavima.

Međutim, ono što se ponekad smetne s uma jeste da su ovo, također, vidovi rizičnog ponašanja i da je moguće i na taj način prenijeti spolno prenosivu infekciju.

Infektivne čestice koje prenose oboljenja ne žive samo skrivajući se u usnoj duplji, vagini ili anusu već mogu da se nalaze na bilo kom mjestu na koži ili sluzokoži, kao i u tjelesnim tečnostima, objašnjava za medicinsku platformu Healthline dr. Felis Gerš, ginekologinja-akušerka iz Integrativne medicinske grupe u Ervajnu i autorica knjige "Sindrom policističnih jajnika SOS: Ginekološka linija života za prirodno vraćanje ritma, hormona i sreće".

Kako ona ističe, iz tog razloga se "određene spolno prenosive bolesti mogu proširiti kad god postoji kontakt kožom o kožu ili kada se šire tjelesne tečnost". Naravno, ne prenosi se svaka infekcija svakim kontaktom i svakom tjelesnom tečnošću, dodajte Healthline.


Koji segmenti kože i koje tjelesne tečnosti mogu da prenesu zarazu, zavisi od same bolesti, kao i lokacije ovih mikroorganizama ili toga da li su oni na nivou čitavog tijela.

Rizično ponašanje

Kako navodi dr. Gerš, do širenja bolesti može doći preko bilo kojih aktivnosti koje uključuju:

usta, usne ili pljuvačku

krv ili majčino mlijeko

vaginalnu tečnost, preejakulat, sjemenu tečnost ili analni sekret

unutrašnji analni kanal, analni otvor ili perineum

vaginalni kanal, vulvu, penis ili testise

To, kako dodaje ovaj medicinski portal, znači da se u teoriji može prenijeti infekcija nakon ljubljenja, oralne stimulacije bradavica, snošaja, oralnog i analnog odnosa, masturbacije itd.

Ako ste imali rizičan kontakt, dr. Gerš preporučuje da se testirate posle dvije sedmice, a zatim i dvije sedmice nakon toga.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Tako mi je drago što je moj prekinuti brak obnovljen. Prošlo je više od mjesec dana i čini se da se stvari vraćaju na svoje. Počeo se bolje odnositi prema meni i to je bio proces ozdravljenja za oboje. Noćna mora koja je trajala skoro 2 godine dok nismo prekinuli konačno je gotova. Izgleda da smo se ponovno zaljubili! Oboje smo prošlost ostavili iza sebe i pokušavamo ići naprijed - i po prvi put nakon dugo vremena, budućnost izgleda puno svjetlije. Ne mogu riječima izraziti koliko sam zahvalna dr. Oli. Čini se kao da smo konačno ponovno otkrili stvari jedno o drugome zbog kojih smo se uopće zaljubili. Sva tjeskoba i stres jednostavno su nestali. Hvala vam dr. Ola što ste spasili moj razoreni brak i vratili mi muža! Ponovno sretno živimo zajedno. Kontaktirajte ga na e-mail: [email protected] i WhatsApp: +27635970874