x

NAUKA OTKRIVA

Ove tri boje izbjegavajte, mogu vas učiniti neprivlačnim

Čak i ako ne želimo posebno da impresioniramo odjećom, ona ne bi trebala "raditi protiv nas"


Naučnici su objavili istraživanje koje otkriva koje boje treba izbjegavati ako želite da postignete privlačan izgled.

Kako naš izbor boje odjeće utječe na našu privlačnost? Sigurno je da je osjećaj koji imamo u određenoj odjeći izuzetno važan, naročito kada je planiramo duže vremena nositi. Odjeća koja konstantno izaziva nelagodu, poput suknje koju treba neprestano povlačiti ili košulje s neprilagođenim izrezom, nije samo neprijatna već može da nas čini i manje samouvjerenim.

Čak i ako ne želimo posebno da impresioniramo odjećom, ona ne bi trebalo da radi protiv nas. Naučnici kažu da je zato bolje suzdržati se od nošenja nekih boja jer su jednostavno ljudima neprivlačne.

Žuta

Prema britanskom istraživanju, i žene i muškarci vjeruju da je žuta najneprivlačnija boja. Čak 39 posto ispitanih muškaraca i 31 posto žena se složilo s time.

Istraživanje britanske firme za prodaju odjeće "Buyshirtonline" pokazalo je da žuta boja nije baš popularna. Tamo je žuta zauzela posljednje mjesto na listi boja, jer žuta "ne stvara povjerenje" i "odiše arogancijom".


Smeđa

Drugo mjesto na listi pripalo je posebnoj nijansi smeđe boje, tačnije boji Pantone 448 C, koja se službeno smatra "najružnijom bojom na svijetu".


Zanimljivost u vezi s tim: tokom uvođenja standardizovanog pakovanja cigareta australska vlada se odlučila upravo za ovu nepopularnu nijansu smeđe boje kako bi odvratila potencijalne pušače i suzbila impuls za kupovinu


Siva

Nakon žute i smeđe, prema naučnicima, postoji još jedna boja zbog koje izgledamo neprivlačno: siva.


Prema istraživanjima, siva boja povezana je s tugom, depresijom i negativnošću - i ne ostavlja naročito pozitivan utisak na druge osobe.

Izvor: avaz.ba



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.