x

Ove TRI REČENICE koje je Lazukić rekao čućete od svakog NASILNOG MUŽA!

Luka Lazukić, protiv koga je podnijeta krivična prijava zbog toga što je pretukao svoju suprugu Natašu Bekvalac, dao je u video intervjuu za "Blic" svoju verziju događaja u kojoj su se mogle čuti tipične rečenice koje će izreći svaki agresivni muškarac. Kada je suočen sa optužbama za nasilje u porodici, reakcija većine nasilnika biće - negiranje, kažu Vanja Macanović, advokat Autonomnog ženskog centra, i Bobana Macanović, direktorka Autonomnog ženskog centra.

- Ono što je zaista tipično za sve jeste negiranje. Prvo je to apsolutno negiranje, onda objašnjavanje da je "možda malo gurnuo, možda su modrice od nečeg drugog" i slično. Potom, kada nasilnika pritisnete, malo promijeni ploču i uglavnom priznaje da "možda jeste malo, ali zato što ga je ona isprovocirala". Sve uglavnom vodi ka priči da je on zapravo žrtva - kaže Bobana Macanović za "Ženu".

U profil tipičnog nasilnika koje opisuju naše sagovornice Lazukićevo ponašanje se potpuno uklapa. On cijelu svoju odbranu, kako se i vidi u snimku, zasniva na ključnoj rečenici: "Ja svoju ženu nisam tukao, nisam je pretukao, nisam je vukao po podu, nisam je udarao u ranu od carskog reza". Tu rečenicu kao mantru Lazukić smireno ponavlja prije praktično svake svoje izjave.

- Nasilnici po pravilu negiraju ili minimalizuju svoje postupke. Čim vidite da nasilnik ne prihvata sopstvenu krivicu za ono što se dogodilo, jasno je o čemu se radi. Umjesto toga, obično se brane izjavama da "oni nikad ne bi udarili ženu" - kaže Vanja Macanović, dodajući da nakon toga tipičan agresivac pokušava da preuzme ulogu žrtve.

I tu se Lazukić savršeno uklapa, budući da je i sam podigao optužbu protiv Nataše za lažno prijavljivanje, pokušavajući da na taj način skrene pažnju javnosti na njenu navodnu agresiju.

Ono što je još tipično za Lazukićev smireni nastup jeste upadljivo prebacivanje sa rečenice "moja žena" na "ta žena".

- To je još jedan pokazatelj odnosa sa nepoštovanjem. Tako se ne priča o ženi koju poštujete - ističe Vanja Macanović.

Pored svega toga, Lazukić u jednom trenutku navodi i da je "Nataša imala slične ispade koje joj je praštao zbog njenog "postporođajnog stanja", što je još jedna tipična odbrana nasilnika. Lazukić time, kao i većina agresivaca, pokušava da opravda svoj postupak i pritom od sebe napravi žrtvu.

- Ono što malo ljudi zna jeste činjenica da nasilje kod većine slučajeva počinje u trudnoći i nakon porođaja. Tada su žene uglavnom izolovane, i partner im postaje praktično jedina spona sa spoljnim svijetom. Tada će većina žena, recimo, dati ovlašćenje partneru na svoj bankovni račun, ili napraviti neki sličan potez koji će agresivac kasnije zloupotrijebiti - kaže Vanja Macanović.

- Kada sam uzimao te pare, mislio sam da su naše jer smo u braku - kaže Lazukić u svojoj "odbrani", iz čega se stiče utisak da su pare koje je uzimao bile Natašine i da ih je uzimao sa njenog računa.

Uz činjenicu da se nasilje uglavnom javlja u trudnoći i nakon nje dolazi i činjenica da većina nasilnika ima potrebu da bude u centru pažnje. To uz bebu nije moguće, a nasilnik to agresivno traži i postaje ljubomoran na sopstveno dijete. Uz sve to, žena je u tom periodu najranjivija i najpodložnija manipulaciji - rijetko koja žena tada ima sredstava i hrabrosti da prosto ode iz nasilne zajednice.

- Uz sve to, na kraju treba spomenuti i činjenicu da nisu muškarci stalno nasilni. Oni prave ozbiljne psihološke zamke ženama, primirivši se na par mjeseci, što je ženama dovoljno da pomisle da se "napokon primirio". Nije se primirio i nasilje će se ponoviti, samo je pitanje vremena kada - kaže Vanja za "Ženu".

Na kraju, kaže Vanja Macanović, važno je ispraviti i još jednu zabludu.

- Mnogi kažu: "Nasilnici ne mogu da kontrolišu svoje ponašanje". Ono što je istina jeste da nasilnik gubi kontrolu kada više ne može da kontroliše svoju ženu. Tada kreće nasilje u punom zamahu.



(Zena Blic)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.