x

čestitao vojnicima koji se bore u ukrajini

Ovo je govor Vladimira Putina koji je čekao cijeli svijet: Trudili smo se da nađemo kompromis, ali NATO nije htio čuti naše interese!

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin održao je danas govor na Paradi pobjede u Moskvi povodom proslave 77. godišnjice pobjede Crvene armije u Drugom svjetskom ratu kao i Dana pobjede nad fašizmom.

Govor koji se dugo čekao, Putin je započeo čestitkom svim vojnicima koji su se borili u Drugom svjetskom ratu, ali koji se i danas bore u Ukrajini.

"Pozdravljam vas i čestitam dan velike pobjede, dan kada se rješavala sudbina naše domovine. Tukli smo se s neprijateljem i kod Kijeva, Sevastopolja. Tako i sada se vi borite za naše ljude u Donbasu, naše ljude u Rusiji. Deveti maj je zapisan kao trijumf sovjetskog naroda, njegove duhovne moći, jedinstva, hrabrosti na frontu i zaleđu. Dan pobjede je blizak svima nama. U Rusiji ne postoji porodica koja nije imala žrtava u Drugom svjetskom ratu", rekao je Putin.


Poručio je kako je Rusija uvijek bila za to da se globalni rat nikada ne ponovi.

"Bez obzira na nesuglasice, Rusija je uvjek nastupala za sistem nedjeljive sigurnosti koja je prijeko potrebna svim sudionicima međunarodne zajednice. Sada smo se trudili da nađemo kompromis, ali uzalud. NATO nije htio čuti naše interese jer su imali sasvim druge planove i to sada vidimo. Otvoreno su se pripremali za krvničku operaciju na Donbasu, na Krimu su govorili o stvaranju nuklearnog oružja te se stvarala egzistencijalna prijetnja našim granicama. Sve je govorilo o tome da je sukob s neonacistima i banderovcima neizbježan", poručio je ruski predsjednik.


Nakon toga, osvrnuo se na ponašanje Sjedinjenih Američkih Država.

"SAD su nakon raspada SSSR-a počele govoriti o isključivosti, ponižavajući ne samo čitav svijet već i svoje satelite koji moraju pokorno sve progutati. Mi smo drugačija zemlja i nikada se nećemo odreći ljubavi prema domovini, vjere, tradicionalnih običaja i poštovanja prema svim narodima i kulturama. Želim da znate da se ponosimo i američkim veteranima i njihovom ulogom u Drugom svjetskom ratu, i da poštujemo sve savezničke vojske", ističe Putin.


Između ostalog, Putin se osvrnuo i na vojnike koji se nalaze u Ukrajini.

"Danas, vojnici Donbasa s ruskom vojskom ratuju za svoju zemlju gdje su položeni životi heroja. Obraćam se sada njima. Danas se klanjamo u čast svima onima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Svi sinovi, kćeri, žene, braća, sestre, klanjamo se pred pamćenjem mučenicima Odese koji su bili spaljeni u Domu kulture. Pogibija svakog našeg vojnika je velika tragedija za nas i velika bol za bliske ljude. Učinit ćemo sve da bismo pomogli porodicama. Posebno podršku pružat ćemo djeci poginulih vojnika. Želim brz oporavak vojnicima i časnicima i zahvaljujem svim liječnicima koji rade na njihovom oporavku", rekao je Putin.


Na kraju obraćanja, Vladimir Putin je rekao kako su mnogi pokušali podijeliti Rusiju, ali da im to nije uspjelo.

"Sjećamo se kako su neprijatelji Rusije pokušavali posijati religioznu netrpeljivost. Ništa im nije pošlo za rukom. Naši vojnici su zajedno u borbi, pokrivaju i štite jedni druge kao braća. To je nepokolebljiva snaga našeg multietničkog naroda. Oni koji su pobijedili nacizam u Drugom svjetskom ratu su nam pokazali primjer hrabrosti za sve generacije. Uvijek ćemo se ravnati prema njima. Slava Rusiji. Za pobjedu", zaključio je Putin.

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.