x

Ovo je i službeno najbolja zemlja na planetu za gledanje zvijezda

Zaljubljenici u svemir, noćno nebo ili pravi romantici, mogli bi razmisliti o tome da jednog dana posjete maleni otok Niue koji je najbolje mjesto za gledanje zvijezda.

Niue, polinezijski otok na pola puta između Fijija i Cookovih otoka, dobilo je priznanje od Međunarodnog udruženja za tamno nebo, organizacije koja radi na zaustavljanju svjetlosnog zagađenja i pruža ljudima više mogućnosti da vide zvijezde, piše CNN.

IDA je već navela nekoliko tačaka širom svijeta koje su savršene za promatranje noćnog neba, ali ovo je prvi put da je kao takva prepoznata cijela država.

"Zvijezde i noćno nebo imaju veliki značaj za niuenski način života s aspekta kulture, životne sredine i zdravlja.Status nacije tamnog neba pomoći će da zaštitimo naše nebo za sljedeće generacije Niuenčana, kao i za turiste koji dolaze u našu zemlju", rekla je Felicity Bollen, direktorica turističke agencije iz ove zemlje.

Posvećenost ove zemlje smanjenju svjetlosnog zagađenja je evidentna. Niue se obavezao da će sve svoje ulične svjetiljke zamijeniti energetski učinkovitijim sijalicama s manjom emisijom svjetlosti.

"Niuensko nebo već se stoljećima promatra i uvažava", kaže Misa Kalutea, zaštitnik kulturne baštine ove zemlje. Status nacije tamnog neba dodaje važnost našem tradicionalnom učenju i pruža razlog za obnavljanje i dijeljenje tog znanja prije nego što se izgubi", kazala je.

Niue ima svega 1600 stanovnika i jedna je od najmanje posjećenih zemalja na svijetu. Ovo koraljno otočje površine 261 kvadratnih kilometara je autonomno, u slobodnoj vezi s Novim Zelandom, što znači da svi Niueanci imaju državljanstvo Novog Zelanda. Ova velika zemlja predstavlja svoj mali otok u mnogim diplomatskim okruženjima.

Većina putnika koji dolaze u Niue to rade upravo preko Novog Zelanda jer postoje samo dva leta sedmično preko Aucklanda. Turisti koji dođu u Niue kako bi uživali u noćnom nebu mogu angažovati lokalne vodiče i tako pružaju ekonomski poticaj zajednici. Tokom dana, mogu uživati u kupanju, posjeti pećinama i ronjenju.

IDA proslavlja Međunarodnu sedmicu tamnog neba od 19. do 26. aprila 2020. godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.