x

Ovo je Sarajka kojoj je greška ljekara upropastila život: Ja više nemam nos i preko njega moram da nosim flaster...

Noćna mora, tim riječima mogu se opisati posljednje tri godine života Sarajke Velide Šarak.

Naime ova dvadesetosmogodišnjakinja je prije tri godine otišla na rutinsku operaciju nosa, ne sluteći kako će joj ona u potpunosti promijeniti život.

Pri operaciji je greškom ljekara na vrhu njenog nosa pojavila se tzv. nekroza (odumiranje tkiva). Život ispunjen ljubavlju zamijenila je konstantnim posjetama ljekaru.

"Sve se desilo u januaru 2016. godine kada sam otišla na rutinsku operaciju nosa, nakon koje sam greškom doktora doživjela komplikacije gdje se na vrhu moga nosa preko noći pojavila nekroza (odumiranje tkiva) i počela da zahvata sve više i više zdravog tkiva koje je rezano i rezano do toga da je moje lice unakaženo, da sam trpila velike bolove i proživjela pravi emotivni pakao iz kojeg ni sama ne znam na koji način sam izašla. Tog dana kada je urađena moja prva operacija svi ti problemi i snovi su postali tako mali i minorni, sada već, čini mi se nakon dvije godine, i izgubljeni. Moj jedini problem već dvije godine je fizičke i psihičke prirode, jer ja više nemam nos, nemam samopouzdanje, nemam volju i teško da imam i želju za neke stvari koje su normalne za djevojku mojih godina. Preko nosa nosim flaster, često biram onaj koji je najbliži mojoj boji kože i možete samo zamisliti kako teško izađem među sve one ljude s kojima moram komunicirati, susretati se i raditi, a moram, protiv sebe, protiv stida, protiv bola, protiv svakog dana, iznova se boriti", napisala je Velida u svom obraćanju.

Do sada je imala četiri operacije, koje nisu ništa dobro donijele...

"Svaka operacija koju sam imala do sada, odnosila je po dio mene i psihički i fizički. Uzimali su mi hrskavicu iza ušiju, pravili su nove rezove, umetali silikone koji su ispadali i svaki put me budili u ogromnim bolovima i sa podlivima ispod očiju i po cijelom licu i svaka je počinjala sa ulijevanjem nade da će biti posljednja, da će me vratiti normalnim tokovima života, da će mi skinuti veliko breme i da ću jednom i ja biti voljena i biti majka", njene su riječi.

Sve ovo utjecalo je i na njenu porodicu, koja joj je i pored poteškoća bila najveća podrška. Njena jedina želja je da vrati svoj stari život nazad.

"Ostala sam da živim sa majkom i bratom, majka je penzioner, a brat je mlađi i nije zaposlen. Ja koja sam jedva stigla do zaposlenja, koje iziskuje stalne kontakte sa ljudima, ni sama ne znam kako sam isti očuvala jer sam iz razloga oporavaka odsustvovala i po par mjeseci. U neku ruku, ta borba za našu egzistenciju me je i natjerala da takva, kakva sam sada izađem iz kuće, stisnem zube i radim, zarađujem i istovremeno plaćam veliki kredit koji sam podigla prije nego što mi se sve desilo, kako bi se educirala i pokušala da napredujem i kako bi sanirala dijelove kuće u kojoj živimo", navela je Velida.

Njen 'stari život' košta 15.000-20.000 eura. Prema nekim saznanjima akcija prikupljanja pomoći ne ide po planu, a operacija je zakazana u aprilu. Udruženje Pomozi.ba doniralo je 2.000 KM, ali je potrebno još mnogo novca. Pomoći možete pozivom na broj 17013 i tim putem donirate 2 KM ili uplatama na račune. Na ovaj način želimo još jednom uputiti apel svim dobrim ljudima da joj pomognu u liječenju i povratku normalnom životu.

Velida Šarak

Humska 104, Sarajevo

Tel. 061 374 077

Za uplate iz BiH:

Transakcijski račun: 1541109999487852

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: BA391541109999487852

SWIFT: UPBKBA22

Svrha uplate: Za Velidu Šarak

Primalac:

Velida Šarak

Humska 104, Sarajevo

Paypal: [email protected]

Za uplate na račun organizacije Pomozi.ba u Austriji

ERSTE BANK

IBAN: AT64 2011182266475400

BIC: GIBAATWWXXX

Wien, Oestereich

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Velida Šarak


(Spurce.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.