x

Ovo je top 10 najprodavanijih automobila u Evropi

Nekadašnji bestseler Golf na ivici je da ispadne iz prvih deset, ali ima dostojnog nasljednika.

Tokom godina ove su liste bile relativno dosadne, jer su se na njima uvijek iznova pojavljivali isti modeli, različitim ili sličnim redoslijedom, ali događaji u posljednjih nekoliko godina uveliko su preokrenuli automobilsko tržište.

Evo 10 najprodavanijih modela u Evropi - podaci za juli 2022. (avgust se još računa) – od desetog mjesta do prvog.

10. Kia Sportage

Da, jedan korejski auto je među deset najprodavanijih u Evropi, i to SUV, a nije onaj najjeftiniji, Hyundai Bayon.

Novi Sportage se prodaje kao lud, protekle godine je ovaj automobil bio na 37. mjestu (podaci za cijelu 2021.), a ove godine na ljestvici najprodavanijih stalno napreduje. U 2022. već je prodato preko 80.000 primjeraka.


9. Opel Corsa

To je već ono što smo mogli očekivati. Automobil je godinama veoma popularan u flotnim prodajama i među privatnim kupcima, a sada ima i atraktivnu električnu verziju.

Zanimljivo, Corsa B je imala pet karoserijskih verzija, trenutna generacija ima jednu, sljedeća neće imati nijednu, jer je neće biti. Prodaja u julu – 14 hiljada primjeraka, od početka godine 102 hiljade vozila.

8. Volkswagen Golf

Dugogodišnji lider je pao na osmo mjesto. Ili je to samo privremeno? Ili ovakav rezultat proizilazi kao posljedica da već ima toliko modela u ponudi Volkswagena da ljudi jednostavno izaberu nešto alternativno Golfu?

7. Hyundai Tucson

Sada su već dva korejska SUV-a u prvih deset na evropskoj listi bestselera.

Prodaja u prvih sedam mjeseci 2022. dostigla je 91 hiljadu primjeraka.

6. Fiat 500

Riječ je o fenomenu malenog, urbanog automobila koji se godinama dobro prodaje jer izgleda sjajno i odlično služi u gradskim uslovima.

Ove godine već 93.000.

5. Dacia Duster

Dacia Duster je u top-5 najprodavanijih automobila u Evropi u julu!

Prodato je 14.920 vozila, a ukupno 88.000 od početka godine.


4.Toyota Yaris

Yaris se odlično prodaje. Možete ga voziti po gradu, možete ići i na duže putovanje – automobil je stvarno svestran.

Prodaja ove godine iznosi 91 hiljadu primjeraka sa jasnim trendom pada, vjerovatno zbog pojave još atraktivnijeg Yarisa Cross.

3. Peugeot 208

Jedini Peugeot na listi, ali među prva tri automobila. Zasad je jedini na listi koji je u 2022. ukupno prodat u preko 120 hiljada primjeraka.

Iako je u julu pao na 3. mjesto, vjerovatno će 2022. zauzeti lidersku poziciju, najviše zahvaljujući prodaji u Francuskoj.

2.Dacia Sandero

Sandero svakako ima svoje adute, osim pristupačne cijene. Dostupan je sa automatskim mjenjačem, ima živahni 1.0 TCe motor i izgleda kao znatno skuplji automobil, ali za manje novca.

Do sada je prodato 113.000. automobila u 2022., u julu više-manje koliko i Peugeot 208, odnosno preko 16 hiljada.

1. Volkswagen T-Roc

Više nije Golf, ali njegov povišeni pandan je lider julske liste u Evropi. Od početka godine 105 hiljada komada Volkswagena T-Roc, pa je naravno lider i u segmentu krosovera.

U julu je značajno skočila prodaja T-Roca, na 19.130 primjeraka.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.