x

UZROK SRČANIH TEGOBA

Ovo su četiri vrste mesa koje su najgore za holesterol

Visok holesterol glavni je faktor koji pridonosi srčanim bolestima, koje su i dalje vodeći uzrok smrti.

Holesterol, zajedno s plakom i drugim masnim naslagama, može se nakupiti na unutarnjoj strani arterijskih stijenki do te mjere da uzrokuje krvne ugruške. Oni pak mogu rezultirati srčanim udarom, dok krvni ugrušci u mozgu ili na putu do mozga moždanim udarom.

Iako ovo zvuči zabrinjavajuće, visoke razine holesterola u većini slučajeva mogu se spriječiti i kontrolirati zdravom prehranom, tjelovježbom, izbjegavanjem pušenja, ograničavanjem unosa alkohola i regulacijom tjelesne težine.

Da bismo smanjili razinu holesterola, moramo pripaziti na unos zasićenih i trans masti. Međutim, male količine trans masti prirodno se nalaze u nekim životinjskim proizvodima poput govedine, janjetine, mlijeka i maslaca. Čitajte dalje kako biste doznali kojih pet vrsta mesa treba izbaciti ili smanjiti njihovu konzumaciju kako biste smanjili razinu holesterola.


Odrezak

Klasični ribeye steak sadrži 11 grama zasićene masti i jedan gram trans masti po porciji od 115 grama. Filet mignon ima 10 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama.

Janjetina

Možda niste znali, ali i meso poput janjetine ubraja se među crveno meso jer sadrži značajnu količinu mioglobina. Većina komada janjetine po porciji od 115 grama sadrži oko 11 grama zasićenih masti, dok janjeći kotleti od lopatice sadrže oko devet grama zasićenih masti po porciji iste težine.

Crveno meso ne biste trebali konzumirati više od jednom tjedno, a ako je kolesterol izvan dopuštenih granica ili imate obiteljsku povijest visokog kolesterola ili kardiovaskularnih bolesti, razmislite o daljnjem ograničavanju unosa.


Rebarca

Rebarca obično imaju vidljivu masnoću pa ne čudi što su na ovom popisu. Loša vijest je da to znači da konzumacijom 115 grama rebarca unosite 13 grama zasićenih masti.

Ako ne možete odoljeti rebarcima, uz njih konzumirajte povrće. Unos vlakana povezan je s boljom kontrolom holesterola.

Kobasice

Unos prerađenog mesa poput kobasica može još više otežati stabilizaciju razine holesterola. Većina dimljenih kobasica sadrži šest grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama, kao i 350 do 500 miligrama natrija.

Kako biste održali razinu kolesterola pod kontrolom, isprobajte biljne kobasice koje manje debljaju.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.