x

IZGLEDAJU NESTVARNO

Ovo su najneobičnija jezera na svijetu, jedno od njih izgleda kao da ključa

Priroda nas svakodnevno iznenađuje svojom ljepotom, snagom i posebnošću. Za neka mjesta na svijetu teško je uopće i povjerovati da postoje, no ona su ipak tu hiljadama godina.

U nastavku predstavljamo tri najneobičnija jezera koje posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

3. Šarena jezera (Kelimutu)

Zbog neobične sposobnosti da promjene boju dobila su naziv Raznobojna ili Šarena jezera, koja se nalaze na vrhu vulkana Kelimutu. Ova tri neobična jezera nastala su kao posljedica posljednje vulkanske erupcije, kada su se na površini pojavila tri kratera.

Jezera su se pojavila tek nekoliko godina nakon erupcije, kada su udubljenja bila ispunjena sedimentom.

Svakih nekoliko godina mijenja se boja vode u rezervoarima, a može biti od tamno smeđe do tirkizne. Kako su znanstvenici otkrili, to je zbog kemijskih reakcija raznih minerala koji se nalaze na dnu jezera. Lokalno stanovništvo ima legendu da u tim jezerima žive duše mrtvih predaka i da im se boja mijenja ovisno o raspoloženju pokojnika.


2. Jezero Meduza (Palau)

Ovo neobično jezero, kako mu i samo ime govori, prepuno je meduza. Dvije vrste meduza se nalaze unutra, zlatne i lunarne. Na sreću, nisu opasne za ljude, jer su zbog nedostatka potencijalne opasnosti izgubile sposobnost uboda. Ova nevjerojatna i atraktivna vodena površina nalazi se u pacifičkom arhipelagu Palau.

Dubina jezera doseže 50 metara. Na dubini od 20 metara više nema živih organizama, osim bakterija. Za turiste koji vole ekstremne sportove i ronjenje postoji velika opasnost od trovanja kemikalijama. Voda na dubini od 15 metara puna je fosfata i amonijaka.


1. Morning Glory Lake (SAD)

Jezero Morning Glory, nalazi se u Americi, u Nacionalnom parku Yellowstone. Ovo jezero je neobično po svom obliku, boji i temperaturi vode. Prosječna temperatura vode je oko 60 stupnjeva Celzijevih.

Ali najzanimljivija stvar je boja, koja se prilično često mijenja.

To je zbog ogromne količine algi i malih organizama koji žive u jezeru. Tijekom života emitiraju različite boje. Boja vode može se mijenjati od svjetlotirkizne do tamnoljubičaste. Dubina rezervoara je oko 2 i pol metra. Impresivno je i to što je jezero nekad potpuno mirno, a ponekad izgleda kao da voda u njemu ključa.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.