x

AUTO-MOTO

Ovo su najprodavaniji luksuzni automobili u SAD-u prošle godine

U SAD-u se na ljestvici najprodavanijih luksuznih marki izmjenjuju u pravilu njemačke premium marke, najčešće BMW i Mercedes, a društvo im pravi Lexus. Svi ostali su daleko iza. I tako je bilo sve dok nije stigao Tesla, koji je iz korijena promijenio odnose snaga. 

Ne samo da je Tesla najprodavanija luksuzna marka u SAD-u već je ostvarila i daleko bolju prodaju od drugoplasiranog BMW-a. I to u godini koja je zabilježila daljnje probleme u lancu opskrbe, 60-postotni pad dionica Tesle te generalno stagnaciju tržišta novih automobila.

U takvom ozračju Tesla je u Americi prodao 491.000 automobila, dok je BMW postigao drugo mjesto s 332.388 prodanih primjeraka. Trećeplasirani je Mercedes s 286.764 prodana primjerka, a njemu za vratom puše Lexus s 285.704 prodana primjerka. Dalje slijede s osjetno manjom prodajom Audi, Cadillac, Acura i Volvo, piše msn.

"Ne samo da kupci žele električna vozila već je onaj koji prodaje samo električna vozila sada lider u prodaji", rekao je Tyson Jominy za Automotive News.

"Ako želite biti na vrhu luksuznog segmenta, morate pobijediti Teslu, a to morate učiniti električnim vozilima."


Ovo je prvi put nakon 25 godina da je u Americi najprodavanija luksuzna marka na tržištu novih automobila domaći proizvođač. Spomenimo i kako je Tesla 2022. godinu zaključio s više od milion isporučenih automobila, ističe Auto News. 

Izvor: radiosarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.