x

ODABRANO DRUŠTVO

Ovo su sportisti koji su obilježili 2022. godinu

Svake godine dolazimo na temu koji sportisti su obilježili svijet sporta i zaslužili tu titulu. U nastavku su neka od imena.

Lionel Mesi (Lionel Messi) je sjajno završio ovu godinu osvojivši Svjetsko prvenstvo sa Argentinom, gdje je po debati završio ko je najbolji igrač svih vremena. Mesi je oborio mnoge rekorde ove godine. Prošle godine je osvojio francusko prvenstvo sa PSG-om, što će kako stvari stoje ponoviti i ove godine, ostaje da vidimo kako će Mesi uspjeti u Ligi Prvaka i da li ce svoju najuspješniju godinu završiti sa titulom prvaka Evrope.

Stef Kari


Stef Kari (Steph Curry) se nalazi na ovoj listi jer je odabran za ovogodišnjeg MVP-a u Ol-star meču u kojem igra već osmi put, a sa svojim Golden Stejt Variorsima je osvojio šampionat četiri puta.

Našao se na listi za najvrijednijeg igrača dva puta zaredom 2015. i 2016. godine. Trenutno je sa strane parketa jer je pokupio povredu protiv Indiane, ali ta povreda neće spriječiti Karija da uživa jer je ovo njegova najuspješnija godina.

Tom Brejdi


Tom Brejdi (Tom Brejdi) je sljedeći na listi koji je proveo 20. sezona u Nju Ingland Patriotima gdje je igrao od 2001. do 2019. godine.

Brejdi je bio u priči za najboljeg kvoterbeka svih vremena, a to i njegovi rekordi pokazuju - Super Bovl šampion sedam puta, Super Bovl MVP pet puta, NFL navrijedniji igrač tri puta, NFL igrač godine 2009.godine i najbolji sportista dva puta 2005. i 2022. godine.

Karlos Alkaraz


U tenisu ove godine tri imena iskaču, a to su Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz),Rafael Nadal i Novak Đoković.

Svi su imali zanimljive godine i svi su osvajači ovogodišnjeg grend slema, ali ćemo pogledati ko je imao najbolju godinu. Alkaraz je imao najveću sezonu za tenis u skoroj historiji. Počeo je kao 32. rankirani teniser ali je brzo dosao do pozicije broj jedan osvojivši US Open u septembru, a nakon toga je osvojio dvije titule u Majamiju i Madridu gdje je pobjedio Nadala i Đokovića.

Igrao je u još dva finala i dva četvrt finala Francuskog opena.Nije htio završiti sezonu kako je želio, ali je ovo ostalo u knjigama historije i samim tim je došao do nekih historijskih momenata gdje je najmlađi igrač u historiji ATP turnira i US opena, a trebalo mu je samo 140 dana da sa pozicije broj deset dođe na mjesto broj jedan gdje je ušao historiju i oborio rekord Marata Safina kojem je trebalo 161 dan.

Maks Ferstapen


Maks Ferstapen (Max Verstapen) je u 2022. godini osvojio svoju drugu titulu u Formuli jedan. Ferstapen drži rekord za najmlađeg pobjednika Formule jedan i uz to je oborio rekord za najveći broj osvojenih bodova.

Ima najviše pobjeda u jednoj sezoni (15), a Ferstapenova pobjeda na Mexico Grand Priju u Oktobru je bila njegova 14. gdje je oborio rekord legendarnog Mihaela Šumahera (Michael Schumacher) koji je 13 puta bio pobjednik u jednoj sezoni.

Ferstapen je došao do 454 boda u jednoj sezoni te je oborio rekord Luisa Hamiltona (Lewis) koji je imao 413, a krunisao je dobru godinu osvojivši nagradu za najboljeg sportistu 2022.godine.

Rori Meklrojs


Rori Meklrojs (Rory Mcllroys) je najbolji golfer ove godine i ušao je u historiju sa svojom trećom titulom Fedex kupa.

Čampionšip je Rorijeva treća pobjeda ove sezone, uspjehom od četiri posljednje kampanje sa tri pobjede. Pobjednik Fedex kupa je bio u 2016. godini prvi put, dok je naredna dva puta 2019 i 2022. godine.

Ovo je bila sezona za pamćenje gdje je Rori osvojio svoju 22 titulu,također je osvojio i CJ kup i Kanadski open.

Roni O'Saliven


Roni O'Saliven (Ronnie O'Sullivan) je napravio najveće iznenađenje ove godine gdje je u finalu Svjetskog prvenstva savladao Džuda Tramp (Judd Trump) i tako ušao u historiju gdje se izjednačio po broju osvojenih titula sa Stevenom Hendrijem (Stephen Hendry).

O'Saliven drži rekord sa 15 pobjeda sa maksimalnim brejkom od 147 poena

Izvor: avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.