PARAGLAJDING TAKMIČENJE U PRELETU - Sarajevo

17.04.2020 12:00 Do 19.04.2020 20:00

“Extreme Sport Club” Sarajevo organizuje Međunarodni kup “Sarajevo XC Race 2020”, prvo paraglajding takmičenje u preletu koje će se održati u periodu od 17. do 19. aprila. 

U paraglajdingu postoje tri takmičarske discipline. Precizno slijetanje, akrobatsko letenje te XC (cross country), odnosno prelet. Takmičenja u preletu su ujedno najinteresantnija, najuzbudljivija i najzahtjevnija disciplina. 

- Po prvi put u historiji Sarajeva stanovnici imat će priliku posmatrati jedinstven događaj koji oduzima dah, kako posmatračima sa zemlje, tako i takmičarima iz zraka sa pogledom na Sarajevo. XC paraglajding je kruna našeg sporta i, s obzirom da se po prvi put u našem gradu dešava ovakav događaj, očekujemo veliki broj domaćih i stranih takmičara, kao i veliki odziv publike. Napominjem da očekujemo najmanje 80, a najviše 150 pilota takmičara koji će nakon polijetanja, oko 1,5-2 sata kružiti u startnom cilindru radijusa 3 km, odnosno iznad grada Sarajeva, a isti broj pilota će se kretati pomenutim rutama. XC takmičenje je klasični oblik trke, gdje se zadaju ciljevi, odnosno gdje pilot odleti najbrže oko svih okretnih tačaka. Trku snimaju precizni GPS uređaji i transponderi koje svi piloti posjeduju, te se na kraju svakog takmičarskog dana sumiraju rezultati - kaže Mirvad Zenuni, predsjednik “Extreme Sport Cluba”. 

Iza ovog kluba je bogato iskustvo u organizaciji takmičenja koje su sa dosta uspjeha realizirali prethodnih godina. 

- Planirane rute letenja su po sljedećim okretnim tačkama: polijetanje sa Trebevića, prelet preko Sarajeva do Bukovika, Romanija, Sokolac, Rogatica sa slijetanjem u Višegrad prvog takmičarskog dana. Drugi takmičarski dan predviđeno je polijetanje sa planine Igman sa obilaskom sljedećih okretnih tačaka: Igman, Pazarić, Fojnica, Bugojno, Kupres sa slijetanjem u Livno. Treći takmičarski dan planirano polijetanje je sa planine Igman, Tarčin, Konjic, Jablanica, Mostar. Kako se radi o organizaciono veoma kompleksnom takmičenju koje iziskuje velika finansijska sredstva koja naš klub nije u stanju finansirati, nadamo se podršci nadležnih institucija, ali i uspješnih kompanija u održavanju ovog za promociju grada i cijele države, te naših prirodnih bogatstava, veoma bitnog događaja, koji će ujedno doprinijeti unapređenju razvoja planinskog turizma, te brisanju i fiktivnih granica između ljudi. U danima kada svi mediji bruje o napetoj političkoj situaciji između tri konstitutivna naroda, mi ovim događajem želimo poslati poruku svim građanima BiH da smo svi jednaki, te da mi ne poznajemo razlike, na plavom nebu ih nema… Nas pokreće čisti entuzijazam i ljubav prema sportu, prema letenju i našem gradu. Naša najveća nagrada će biti upravo ta ako uspijemo održati takmičenje na nivou, kako bi svi posjetioci i takmičari otišli sa najboljim utiscima – govori Zenuni.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.