x

Pas je terapija djetetu

Kada mališan zatraži da mu kupite ljubimca, prvo biste trebali utvrditi šta je najbolje da dobije, uzimajući u obzir uvjete i potrebe ljubimca .

Kada malo odrastu, djeca požele da imaju ljubimca. On je važan dio porodice i dječijeg odrastanja, jer tako najmlađi uče da brinu o nekome, uče se odgovornosti i obavezama.

Kada mališan zatraži da mu kupite kucu, macu, papagaja, ribice..., prvo biste trebali utvrditi šta je najbolje da dobije, uzimajući u obzir uvjete i potrebe ljubimca. Zatim, predočite djetetu koje bi bile njegove obaveze (hranjenje, mijenjanje vode, četkanje, šetnja).

Ribice su možda najlakše za držanje, ali se dijete s njima ne može igrati i maziti ih. Ipak, nisu loša ideja za prvo vrijeme, dok ga ne naučite da ih redovno hrani i čisti akvarij. Ako imate malog ljenjivca, ribice ili vodena kornjača su idealan izbor.

Papagaje, kanarince vole mališani koji baš i ne žele izlaziti po kiši i izvoditi psa u šetnju. Ove ptice čak možete naučiti da se maze i slobodno šetkaju po kući.

Mace su također dobra opcija za inertnu djecu jer ne zahtijevaju previše pažnje i brige. Puna zdjela hrane i vode te posuda s pijeskom je sve što im je potrebno, uz maženje i igranje.

Psi su najzahtjevniji ljubimci, ali i najbolji prijatelji djeci i ostalim članovima porodice. Dok su štenci, to je kao da imate još jedno dijete u kući, neprekidno traže pažnju, nemirni su, potrebno ih je vakcinisati, voditi kod veterinara, četkati, kupati, šetati, učiti šta smiju, a šta ne... Retriver, labrador, ali i mnoge druge rase su idealni za porodice s malom i većom djecom. Inteligentni su, strpljivi, umiljati, vole se igrati i privrženi su gazdama. Ako želite da vaše dijete ima vjernog druga i zaštitnika, onda je pas pravi izbor.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.