x

Pažnja! Stiže nam nešto gore od snijega: Urgentni centar proglasio opsadno stanje! Pridržavajte se ovih zlatnih pravila !

Snijega i leda već ima na putevima i trotoarima, a ono što slijedi tek će da nam oteža kretanje - meterolozi za večeras i sutra prognoziraju ledenu kišu! Zato je potreban poseban oprez svima koji moraju da izađu iz kuće narednih dana, bilo kao pješaci ili vozači, ali ima caka koje mogu mnogo da vam pomognu.

Da je situacija već dramatična, potvrđuju podaci iz Urgentnog centra gdje je već danima zbog padova na ledu i lomova kostiju "opsadno stanje". Obim posla povećan je za više od 30 odsto od uobičajenog, padaju i mladi i stari, lome noge, ruke, kukove, skočne i ručne zglobove.

U isto vrijeme i "Putevi Srbije" apeluju na vozače da ne kreću na put bez prijeke potrebe i da koriste ziimsku opremu za automobie gdje je ona obavezna. I danas su izdali još jedno važno upozorenje za vozače.


Pogledajte savjete koje smo pripremili, kako i vi ne biste postali pacijent ljekara ortopedije.

Šetnja

Izbjegavajte obuću koja ima plastičan ili ravan đon, kao i štikle. Potrebno je da đon bude što nazubljeniji i hrapaviji, a najpoželjnija je obuća sa kramponima.

Ukoliko vam je estetika bitnija od bezbijednosti, te ne želite da preko cipela navlačite čarape, koje pri hodu pevaćavaju trenje i umanjuju mogućnost da padnete, možete kupiti specijalne gumene trake koje se navlače preko đonova.

Zvuči smiješno, ali geganje lijevo-desno, tijelo pognuto napred i široko razmaknute noge pri hodu omogućiće vam bolju stabilnost.


Vucite noge, i neka centar ravnoteže bude na nozi koja je u iskoraku. Držite težinu tijela na prstima, ne na petama, jer bi u suprotnom to značilo skoro siguran pad.

Na stepenicama uvijek prvo spustite obe noge na stepenik pa onda krenite na sljedeći.

Ne držite ruke u džepovima, a ukoliko vam je hladno, nosite rukavice. Ako se ipak okliznete, važno je da se dočekate na ruke, a čak i same rukavice mogu da ublaže pad.


Izbjegavajte da se opterećujete teškim kesama i torbama. Ne držite telefon u ruci i ne gledajte u displej, već budite na oprezu i pazite kuda idete.

Izbjegavajte bijele dijelove pešačkog prelaza. Sigurno ste primijetili da je bela farba na pješačkim prelazima klizava, te se trudite da je izbjegnete.

Ovo može da bude opasno i po bicikliste i motocikliste.

.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.