x

Pet tipičnih svađa parova i kako ih preživjeti

Svađe u vezi ili braku su neizbježne i sasvim normalne. Dapače, s parovima koji se nikada ne svađaju, nešto vjerovatno ne štima.

“Ako se nikada glasno ne usprotivite partneru, potisnuta ljutnja s vremenom može oslabiti i okončati vezu”, upozorava bračna savjetnica Susan Heitler, koja je za Men’s Heath navela pet svađa koje prije ili kasnije odrade svi parovi te otkrila kako ih lakše prebroditi.

#1 Svađa oko novca

Čak i najsretniji parovi svađaju se oko toga kako će potrošiti svoj teško zarađeni novac, a Heitler tvrdi da je uzrok takvih svađa češće puno dublji od same činjenice možete li si nešto priuštiti ili ne.

“Obično je problem u drugačijem sistemu vrijednosti među partnerima”, objašnjava bračna savjetnica.

Iako su svađe oko novca u vezi uobičajene, često znaju dovesti i do prekida, a kako vam se to ne bi dogodilo, Heitler savjetuje sljedeće: “Kada se drugi put nađete u situaciji da vaš partner želi kupiti nešto, a vi ne (ili obratno), razmislite treba li se osoba koja se protivi kupovini zbog toga nečega odreći.”

Ako je odgovor da, isplanirajte budžet da vidite je li to možda ipak izvedivo, a ako doznate da je vaš partner i dalje protiv kupnje, vrijeme je za dublji razgovor.

“Možda osoba koja se protivi kupovini smatra da je to nepotrebno bacanje novca, a razgovor bi vam mogao pomoći da steknete drugačiju perspektivu i lakše smislite kako dalje”, kaže savjetnica.

#2 Svađa oko se.sa

“Veze u kojime nedostaje seksa su ranjive, pogotovo kada postoji velika neproporcionalnost u želji. To može biti veliki problem”, tvrdi Heitler.

Ako ste u takvoj vezi, nikako ne biste smjeli ignorisati ovaj problem i najbolje bi bilo popričati s partnerom o tome te se pokušati dogovoriti koliko ćete često voditi ljubav.

“Zbog ovakvih svađa, ali i izbjegavanja ove teme, ljudi kojima u vezi nedostaje seksa često se upuštaju u preljub”, upozorava bračna savjetnica.

#3 Svađa oko izražavanja ljutnje

“Ako je jedna osoba odrasla u porodici u kojoj je uobičajeno iskaliti ljutnju, a druga u porodici koja izbjegava povišene glasove, tenzije su u toj vezi neizbježne”, objašnjava Heitler i savjetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni i pokušaju pronaći način na koji će izraziti svoje osjećaje bez eksplozivnog ponašanja.

#4 Svađa oko roditelja

Ako vašeg partnera izluđuje vaša mama koja svaki dan zove za vrijeme ručka ili vas nervira kada njegovi roditelji nenajavljeno banu u vaš dom, vrijeme je da postavite neke granice. Možda imate drugačija stajališta oko toga što je u redu, a što ne, no važno je i da poštujete partnerove stavove.

“Ključ je u tome da nikada ne kritikujte partnerovu porodicu, već da pokušate naći neki kompromis”, upozorava bračna savjetnica.

#5 Svađa oko kućanskih poslova

Da bi veza funkcionisala, važno je jasno definisati ko obavlja koje kućanske poslove inače će sigurno doći do problema, smatra savjetnica.

“Kod mene je dolazio jedan par koji se stalno svađao oko prljavog suđa. On je govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperu, što je izluđivalo njegovu suprugu”, kaže Heitler i naglašava kako je poštena raspodjela obaveza ključna za mir u kući.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.