x

Autentično rusko jelo

Piroške punjene piletinom i gljivama

Piroške se u Rusiji tradicionalno pune kupusom, mljevenim mesom ili gljivama, a s nadjevom od usitnjene piletine i šampinjona ne možete pogriještiti.

Sastojci za tijesto:

80 ml mlijeka

1,5 kašičice suhog kvasca

1/2 kašičice šećera

1/2 kašičice soli

80 ml mlijeka

1 jaje

115 g maslaca

300 g glatkog brašna + još prema potrebi

Nadjev:

250 g piletine

150 g šampinjona

2 kašike maslaca

1 glavica luka

½ kašičice bijelog luka u granulama

so, biber

Za premazivanje:

1 žumance

1 kašika mlijeka


Priprema:

Pomiješajte kvasac i mlijeko sa šećerom i malo brašna pa ostavite pokriveno desetak minuta.

Rastopite maslac i dodajte ga u razmućeno jaje pa dodajte i mješavinu s kvascem, so i postepeno prosijano brašno te umijesite meko tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna tako da se tijesto ne lijepi, ali ostane mekano pa ostavite desetak minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Obložite dva velika lima papirom za pečenje.

Prodinstajte luk na maslacu pa dodajte sjeckanu piletinu te nakon nekoliko trenutaka gljive i bijelog luka.

Tijesto podijelite na loptice pa u sredinu svake dodajte nadjev pa preklopite i zalijepite krajeve. Premažite mješavinom umućenog žumanca i mlijeka pa pecite oko 25 minuta.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.