x

Pisac, poeta, humanista Suvad Ćehić radi na novim djelima!

Suvad Ćehić pisac, poeta, humanista i dalje piše romane, pjesme o svom rodnom kraju Biljanima/Ćehići, opština Ključ, o svojoj rodnoj Bosni i Hercegovini i pored toga što živi i radi sa porodicom u Berlinu više od dvadeset godina.



Ćehić Suvad rođen je 20.10.1958. godine u Biljanima/Ćehići, opština Ključ – Bosna i Hercegovina. Za njega kažu da je akcijaš, logoraš, vakif, dopisnik, trener, predsjednik i humanista, koji je živio, školovao se i radio u Biljanima, Sanici, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Sarajevu i Berlinu. Tokom rata bio je zatočenik agresorskih koncentracijonih logora: Keraterm i Trnopolje. Sa ostalim preživjelim logorašima prognan je iz Bosne i Hercegovine. Oženjen je i otac je troje djece. Svoje prve stihove objevljuje u listu Školski tehnički centar Prijedor, 1976. godine, Prijedor. Tekstove, priloge i članke objavljivao je u listovima Dnevni avaz i Oslobođenje - za dijasporu, Sabah - Amerika, Kladuške novosti - Velika Kladuša, Bosanska pošta - Švedska, Nova sloboda - Mostar. Djela Suvada Ćehića zastupljena su u Antologiji pisaca bh dijaspore Priče, zbirci koju je 2011. Godine izdala izdavačka kuća Gratiartis Brisel. Urednik je knjige Ja nisam tu Srebrenica, Muje Mustafića. Član je Udruženja pisaca Unsko-Sanskog kantona. Njegova djela su prevođena na francuski i njemački jezik. Živi i radi u Njemačkoj - Berlinu.

Objavljena književna djela:

• Bilten ORB Osman Džafić, proza, Prijedor - Donja Puharska, Prijedor, 1980.-1983.

• Trnopolje, dokumentaristika, Berlin, Bosanska gradina, 1996.

• Trnje u očima, poezija, Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, Tešanj, 2002.

• Sabah Bosnu budi, poezija, Grafis, Cazin, 2003.

• Samo mrtvi istinu znaju, roman, Savez logoraša BiH, Sarajevo, 2003.

• Hamza gastarbajter, roman, Udruženje logoraša BiH Berlin, Berlin, 2009.; Grafis, Cazin, 2010/2011.

• Putem smrti do slobode Srebrenica – Tuzla Suvad Ćehić Cazin BiH 2015

Zajednički radovi:

• Sa pričama Zlatne kašike i Mušanov grah koautor je zajedničke knjige Priče (zbirka pisaca bh. dijaspore), Brisel, Gratiartis, 2010.

• Sa pričom Povratak otpisani koautor je zajedničke knjige Priče (zbirka pisaca bh. dijaspore), Brisel, Gratiartis, 2011.Suvad


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.