x

Počela proizvodnja novog električnog Volva

Volvo je u Gent fabrici u Belgiji i zvanično počeo sa serijskom proizvodnjom svog novog električnog modela C40 Recharge.

C40 Recharge bi ukratko mogao da se opiše kao crossover-coupe verzija električnog XC40. Premijera ovog modela se ranije ove godine inače poklopila sa najavom Volvoa da će do 2030. godine preći na proizvodnju samo električnih vozila.

Baziran na CMA mehaničkoj platformi, C40 Recharge je prvi Volvo napravljen da koristi isključivo elektromotor kao pogonski sistem.

Jedini električni model do sada je bio XC40 Recharge, ali on je najprije konstruisan kao vozilo sa SUS motorom, a verzija na struju je uslijedila kasnije.


Osim toga, C40 Recharge je prvi kupe-krosover u ponudi brenda Volvo, prenosi b92.

Prednjim dijelom podsjeća na pomenuti XC40, ali se od "B" stuba linija krova postepeno spušta ka zadnjem kraju, pružajući prepoznatljivu kupeovsku siluetu.

Pogonski sistem se sastoji od dva elektromotora - jednim napred i drugim pozadi, koji obezbjeđuju ukupnu kombinovanu snagu od 408 KS (300 kW), dok je maksimalni obrtni moment 660 Nm.


Električna energija se skladišti u bateriji kapaciteta 78 kWh, koja obezbjeđuje autonomiju u vožnji od oko 420 km (prema WLTP testnom ciklusu).

Volvo navodi da baterija može da se dopuni na brzom punjaču do 80 svog kapaciteta za oko 40 minuta.

Proizvodnja ovog modela je i zvanično počela, tako da čekamo da ga vidimo "na djelu".


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.