x

Počeo legendarni Dakar reli, prvi put se vozi u Saudijskoj Arabiji

Ovogodišnje izdanje Dakar relija, prvo u historiji koje se održava u Saudijskoj Arabiji, počelo je u nedjelju. Ukupno 342 vozila je bilo na startu prve etape duge 752 kilometra, od grada Jeddah to Al Wajha, koja je donijela mnogo uzbuđenja i nekoliko iznenađenja.

Dakarski konvoj je startao prije zore u nedjelju ujutro. Prvi su put pustinje krenuli motocikli, potom quadovi, automobili, SxS vozila i, na kraju, kamioni.

Branilac titule u kategoriji motora, Australac Toby Price iz Red Bull KTM tima, ostvario je etapnu pobjedu i osigurao najbrže vrijeme dana, pritom vozeći "slijep" gotovo cijelu etapu nakon što mu je navigacija otkazala već na petnaestom kilometru. Price je dobio i dvominutnu kaznu, ali je uspio da završi ispred Amerikanca Brabeca, te timskog kolege Matthiasa Walknera iz Austrije, koji je za prvoplasiranim zaostao samo 40 sekundi.

"Bio je težak dan, ali sve se ipak završilo dobro. Navigacija me izdala nakon 15 kilometara, tako da je bilo jako čudno. U jednu ruku bio sam jako sretan jer sam uspio slijediti prašinu i držati priključak za dečkima. Kada ostanete bez navigacije, praktično vozite slijepi. Sada se ovo čini dobrim na papiru, ali mislim da nam slijede i kazne. Nije to bio najbolji start, ali dug je reli pred nama", rekao je Price.

U kategoriji automobila, navigacija na engleskom jeziku pokazala se izazovom za Stephanea Peterhansela i njegovog suvozača Paula Fiuza čije velike greške je iskoristio iznenađujući pobjednik etape - Litvanac Vaidotas Zala iz tima Agrorodeo.

Peterhansel, koji je završio drugi, otkrio je kako je lutao neko vrijeme, te izgubio tri do pet minuta na traženje skrivenog prolaza. "Upute je bilo teško razumjeti na engleskom. Tokom dvadeset i jednog izdanja Dakar relija, nikad nisam imao suvozača koji mi je govorio na engleskom."

Na trećem mjestu je Peterhanselov kolega Carlos Sainz iz Španije, ispred branioca naslova u kategoriji automobila, Nassera Al-Attiyaha iz Katara. Al-Attiyah je vodio veći dio dana prije nego što je niz kvarova pogodio njegov Toyota Hilux u završnom dijelu etape.

Dvostruki šampion Ignacio Casale došao je do dvadesete etapne pobjede, postavši prvi vozač quada kojem je to pošlo za rukom. Casale je završio ispred Rafala Sonika sa prednošću od 5 minuta i 36 sekundi.

Odlično otvaranje imala je mlada ekipa Red Bull Off-Road USA u kategoriji SxS vozila. Mitch Guthrie Jr. je u svojoj debitanskoj etapi završio među prvih deset. Najbrži je bio Poljak Aron Domzala sa suvozačem Maciejom Martonom.

U kategoriji kamiona, ekipa Kamaz Masters je bila dominantna sa Antonom Shibalovim iz Rusije koji je ostvario vrijeme od 3 sata, 40 minuta i 35 sekundi, dovoljno za etapnu pobjedu.

Druga etapa vodi konvoj do grada Neoma i duga je 401 kilometar, a potom slijedi i specijalna etapa uz Crveno more, duga 367 kilometara, tokom koje će vozači imati velike navigacijske izazove.

Prvo izdanje Dakar relija u Saudijskoj Arabiji ima 12 etapa, dugih ukupno preko 7500 kilometara, od čega 5000 kilometara kroz pustinju, a pobjednici bi trebali biti poznati 17. januara.

(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.