x

Počitelj: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent

Tražite li idilično i mirno mjesto na kojem još uvijek nema gomila hotela, apartmana, restorana i kafića, Počitelj je pravo mjesto na kojem možete napuniti baterije i uživati u predivnoj prirodi...

Na visokim strmim liticama s lijeve obale Neretve, pokraj ceste koja vodi od Mostara do Čapljine, ušuškao se Počitelj, miran gradić iznimne ljepote koji se nalazi na listama najljepših malih gradova Europe, onih koje masovni turizam još uvijek nije pregazio. I samo pogled na razglednice tog mjesta koje prikazuju grad na stijeni uokviren zelenilom i rijekom otkriva da se radi o jedinstvenom mjestu – gradiću u kojem se miješaju orijentalni i mediteranski utjecaji. Za vrijeme osmanskog perioda Počitelj je promijenio izgled i poprimio orijentalne konture, koje su ostale vidljive do danas.


Od 2003. godine kulturno-povijesna jezgra predstavlja nacionalni spomenik BiH. Vremenu odolijeva Hadži-Alijina džamija, Šišman Ibrahim-pašina džamija, sahat-kula, medresa (škola), hamam, han (prenoćište) te kuća Gavrankapetanovića – jedna od prvih likovnih kolonija u jugoistočnoj Europi, koju čine dvije manje i jedna veća zgrada.

Povijesni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, u prošlosti je bio važno uporište u obrani od Turaka. Tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko godine 1383., a uloga joj je bila u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve. Za vrijeme Austro-Ugarske Počitelj gubi strateški značaj, kao i dijelove zidina. Nakon nemirnih vremena u kojima je stradao Počitelj je s vremenom obnovljen. 


Onima koji traže idilično i mirno mjesto na kojem još uvijek nema gomile hotela, apartmana, restorana i kafića Počitelj bi mogao biti pravo mjesto na kojem mogu napuniti baterije i uživati u predivnoj prirodi.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.