x

NAJAVE

Poderali ste kožnu jaknu: U budućnosti bi se ona mogla sama popraviti

Materijali na bazi micelija već se koriste u različitim industrijama


Naučnici s Univerziteta „Newcastle“ i Univerziteta „Northumbria“ u Velikoj Britaniji otkrili su potencijalno rješenje za problem s kojim se svako susreo barem jednom u životu – rupu na omiljenom komadu odjeće. Naučnici su otkrili da se tanke niti, koje proizvode brojne gljive, mogu koristiti kao biorazgradivi, nosivi materijal s neobičnom sposobnošću - samopopravka.

Veganska koža od gljiva

Tokom istraživanja naučnici su se usredotočili na gljivicu Ganoderma lucidum, koja proizvodi kožu od niti poznatih kao hife, a koje se potom spajaju u strukturu koja se naziva micelij. Otkrili su kako je od tih niti moguće stvoriti materijal sličan koži, koji bi zadovoljio veganske, ekološke i modne standarde.

Iako je u modnim krugovima već poznata “veganska koža od gljiva”, postupak koji su naučnici otkrili omogućava da se ona sama popravi nakon manjih oštećenja. Rezultati sugeriraju da materijali micelija mogu preživjeti u suhim i oligotrofnim okruženjima, a samopopravak je moguć uz minimalnu intervenciju nakon dvodnevnog perioda oporavka, pišu istraživači u radu objavljenom u časopisu „Advanced Functional Materials“. Materijali na bazi micelija već se koriste u različitim industrijama, no novi pristup proizvodnji takvog prirodnog materijala omogućuje i njegov samopopravak.

Jedinstvena primjena

Materijal se mora postaviti u slične uvjete u kojima je rastao. Sposobnost ovog regenerativnog micelijskog materijala da oporavlja mikro i makro nedostatke otvara zanimljive buduće izglede za jedinstvene primjene proizvoda u zamjenama za kožnu robu kao što su namještaj, automobilska sjedišta i modna odjeća, pišu istraživači. Iako su naučnici uvjereni da bi ovakvi materijali mogli u budućnosti biti u punoj primjeni, vjerovatno još neko vrijeme nećete moći kupiti kožnu jaknu koja se sama popravlja kad je negdje zaderete. No, potencijal je tu i mogao bi omogućiti korištenje “kože” u novim proizvodima, piše „Science Alert“.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.