x

Pogledajte kako izgleda sahrana pacijenta koji je preminuo od koronavirusa!

Na sarajevskom groblju Bare danas je sahranjen pacijent koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Riječ je o uposleniku Delegacije EU u BiH, koji je u ponedjeljak, 20. aprila, preminuo u Klinici "Podhrastovi" u Sarajevu, piše Dnevni avaz.

Foto: Armin Durgut/Pixsell/Avaz

Podsjetimo, on je u bolnici proveo tri sedmice, ali se njegovo stanje, uprkos naporima medicinskog osoblja Klinike “Podhrastovi”, neprestano pogoršavalo.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, jasno su propisani postupak i prijevoz mrtvog tijela pacijenata sa sumnjivom ili potvrđenom infekcijom Covid-19 do mrtvačnice, krematorija ili sahrane.


Foto: Armin Durgut/Pixsell/Avaz

Pored ostalog, neophodno je osigurati da je tijelo potpuno zapečaćeno u nepropusnoj vreći prije nego što se iznese iz prostorije za izolaciju ili prije premještanja na odjel patologije ili mrtvačnice kako ne bi došlo do curenja tjelesnih tečnosti.

Umrlom se prekrivaju usna i nosna šupljina gazom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a potom se tijelo stavlja u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem.

Osobe koje rukuju tijelom, moraju imati posebnu zaštitnu opremu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo. 



Izvor/Foto: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.