x

Policija u Tuzli provjerava osobe u izolaciji, sankcije za one koje ne zateknu u kući!

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona počinju s provjerom osoba koje su u Bosnu i Hercegovinu stigle iz regija pogođenih koronavirusom, a kojima su nadležne epidemiološke službe izdale rješenje o samoizolaciji, saznaje Klix.ba. Za one koji se ne budu pridržavali mjera predviđene su sankcije.

Zbog sve većeg broja prijava građana da se stanovnici tuzlanske regije ne pridržavaju naredbi o 14-dnevnoj samoizolaciji, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK bio je prinuđen posegnuti za represivnim mjerama.

Ranije su kazali da je alarmantno stanje po pitanju svijesti građana koji se ne pridržavaju naredbi, ne razmišljajući o tome da izlaskom iz kućne izolacije predstavljaju potencijalnu opasnost za širenje koronavirusa.

Kako saznaje Klix.ba u Kantonalnom kriznom štabu, dogovor s Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK danas je postignut te su nadležne epidemiološke službe dobile i policijsku asistenciju.


"Uprava policije Minstarstva unutrašnjih poslova TK spremna je sa svojim resursima za polazak u kontrolu rješenja o kućnoj izolaciji", potvrđeno je za Klix.ba iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Kako saznajemo, svi oni građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji, a za koje se utvrdi da se ne pridržavaju ove mjere, predviđene su sankcije u zakonskom okviru.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić ranije je kazala da Zakon o zaštiti građana od širenja zaraznih bolesti, kao i Krivični zakon, podrazumijevaju to da ukoliko neko svjesno dovede nekoga u mogućnost zaraze, odnosno širenja zarazne bolesti, može se kazniti zatvorom do godinu dana. Ukoliko to učini nesvjesno, odnosno iz nehata, može se kazniti do šest mjeseci zatvora, ili novčanom kaznom.


Podsjećamo, Ministarstvo zdravstva FBiH izdalo je naredbu kojom u kućnu izolaciju moraju ići sve osobe koje u našu zemlju dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije, Kine, Italije, Južne Koreje i Irana.

Na područje Tuzlanskog kantona najviše dolaze osobe s prostora Njemačke, zbog činjenice da im je jednostavnije putovanje omogućemo linijom koja dolazi na Međunarodni aerodrom u Tuzli.

Slučaj zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu dosad nije zabilježen, a kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog kriznog štaba, u protekla 24 sata još jedna osoba je testirana. Rezultati analize su negativni na novi virus COVID-19, a od 25. februara do danas ukupno je testirano 18 osoba.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.