x

Ispravka: Policija nije upozorila niti je upoznata sa slučajem djeteta koje sjedi na ulici!

NAPOMENA: 
Portal Ekskluziva.ba je preuzeo vijest sa portala Alo.rs pod naslovom: "POLICIJA UPOZORAVA: Ako vam se učini da vidite dijete kako sjedi na ulici usred noći, NIKAKO NE IZLAZITE IZ VOZILA!" Portal Raskrinkavanje je ovaj članak sa uznemirujućim naslovom ocijenio kao "manipulisanje činjenicima" i "prenošenje lažnih vijesti", a evo i objašnjenja kako je utvrđeno da članak nema veze sa istinom. 

U članku koji smo objavili se opisuje navodni događaj koji je doživjela neimenovana “medicinska sestra”. Mjesto, kao i vrijeme radnje, također nepoznati.

- "Medicinska sestra je vraćajući se sa posla oko pola 2 ujutro vidjela na ulici dijete kako sjedi. Budući da nije mogla da dobro vidi pošto je bila noć, radilo se o običnoj lutki. Odmah je zaustavila auto kako bi pogledala dijete. Na svu sreću, odlučila je da ostane u autu. U tom momentu, pojavili su se razbojnici koji su se krili iza drveta. Ponijeli su motke, pomoću kojih su htjeli da provale i ukradu joj automobil, ali je on bio automatski zaključan. Žena je dodala gas, prešla preko lutke i istog momenta pozvala policiju. Upravo bi ovako trebalo da se ponašate u ovoj situaciji. Ovo vam savjetuje i policija."


Nije navedeno ni koja to policija tačno savjetuje da bi “ovako trebalo da se ponašate”. Tek kasnije, navodi se da su u SAD-u “mnogi tako ostali bez svojih automobila”.

Redakcija “Raskrinkavanja” poslala je upite Federalnoj upravi policije, MUP-u Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, te MUP-u Republike Srpske, sa pitanjem da li su upoznati sa opisanim slučajem. Odgovore koje su dobili od MUP-a KS te od FUP-a su sljedeći: 


FUP:

"Poštovani,

U vezi Vašeg upita koji ste nam putem e-mila dostavili 23.5.2019. godine, obavještavamo Vas da Federalna uprava policije nema saznanja niti može potvrditi vjerodostojnost upozorenja na koji se vi pozivate.

S poštovanjem"


MUP KS:

"Poštovani,

u vezi Vašeg upita, obavještavamo Vas da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nisu upoznati da je na području Kantona Sarajevo bilo događaja opisanih kao u pomenutom članku.

Srdačan pozdrav"


Kako je nastao ovaj članak?

Pretragom fotografije lutke iz članka portala “Likemag”, ustanovljena je da ista vijest luta internetom na engleskom jeziku od januara 2017.

U samoj priči, kako na regionalnim tako i stranim portalima, zapravo nedostaje dio informacija koji je ključan za razumijevanje svega što se desilo. 33-godišnjakinja zaista postoji. Iako to niko od portala nije pomenuo, opisani slučaj koji je prijavljen se desio u državi North Carolina, SAD, 22. januara 2017. Tri dana kasnije, na zvaničnoj web stranici lokalne policijske stanice, objavljeno je saopštenje povodom događaja koji je prijavljen.

Međutim, nakon što je istraga završena, utvrđeno je kako nije bio u pitanju pokušaj krađe kako je to prijavljeno, o čemu su pisali mnogi, a o čemu je i policija koja je objavila prvobitno saopštenje - objavila nastavak, objšanjava Raskrinkavanje.

- "Kada su policajci istražili područje, zaplijenili su lutku, koja je izgrađena od plastične glave i dječje odjeće. U četvrtak, šerifovo odeljenje je saopštilo da su locirali tri maloljetnika - u dobi od 10, 14 i 17 godina - koji su odgovorni za postavljanje lutke.

Barem je jedan od njih priznao istražiteljima da je lutka trebala biti “podvala”.

"Maloljetnici su objasnili da su postavili lutku u nadi da će je neko pregaziti i pomisliti da su pregazili stvarnu osobu"."

U pitanju je, dakle, bila dječija igra. Mi smo dakle kao portal izostavili vrijeme i mjesto radnje, ime glavnog aktera, ali i najbitnije - nastavak priče koji je dao objašnjenje šta se zapravo desilo. I


(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.