x

UKUSNO I JEDNOSTAVNO

Pomoću ovog recepta napravite brzo pecivo bez kvasca

Nemate vremena praviti klasični hljeb, a ne ide vam se ni do pekare? Idealno rješenje je naan, indijski hljeb, kojeg ćete pripremiti brzo, a uz to ne treba vam na kvasac.

Naan je indijski hljeb koji je najsličniji pogači. Za njega postoji mnogo recepata, a ovo je jedan od jednostavnijih - potrebno vam je samo nekoliko sastojaka i sveukupno pola sata vašeg vremena.


Potrebni sastojci:

200 g glatkog brašna

1 vrećica praška za pecivo

280 g tekućeg jogurta

sol

2 kašike ulja za nauljiti tavu


sjedinite sastojke

U većoj posudi sjedinite brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte i jogurt te umijesite tijesto.

Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite 2 do 3 minute dok ne postane glatko. U slučaju da vam se lijepi dodajte još brašna.

Tijesto odmah razvaljajte te ga razdijelite na osam jednakih dijelova. Svaki komad lagano pobrašnite. Najbolje je da su debljine od otprilike 6 mm.

Zatim tavu malo nauljite i zagrijte na srednje jakoj vatri. Najbolje je da pečete po dva naana odjednom, a prije nego ih stavljate na tavu ih još malo razvucite rukama. Nemojte misliti da su pretanki jer će se malo dignuti za vrijeme pečenja zbog praška za pecivo.

Pecite ih dok ne dobiju mjehuriće i dok ne posmeđe – oko 4 minute. Okrenite i pecite još 2 do 4 minute s druge strane. Ponovite postupak s preostalim tijestom.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.