x

Porsche 924 prodat za 261.000 dolara

Porsche 924 Carrera GTS iz 1981. godine je u SAD-u prodat za 261.000 dolara, a to je viša cijena od one koju je potrebno platiti za novi Porsche 911 GT3 koji je dostupan od 161.000 dolara.

Kompanija Porsche je proizvela samo 59 primjeraka modela 924 GTS, a ovo je jedan od svega 15 primjeraka legalnih za put koji su opremljeni Clubsport opcijama.

GTS Clubsport je nastao kao homologacijski model za FIA Group 4 trke, a prvobitno je bio namenjen evropskom tržištu. Kupio ga je prvi vlasnik iz Porscheovog centra u Štutgartu, a aktuelni vlasnik ga je otkupio 2014. godine i održavao u savršenom stanju.


Automobil pokreće 2,1 litarski četvorocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija oko 280 KS i koji je uparen sa petostepenim manuelnim mjenjačem te diferencijalom s ograničenim proklizavanjem.

Za razliku od standardnog modela 924, ovaj primjerak ima aluminijumske panele karoserije, integrisani zaštitni kavez, plastična bočna i zadnje staklo, 16-inčne Fuchs felge, Bilstein oslanjanje i kočnice u stilu modela 930 Turbo.


Najočiglednije promjene eksterijera su fiksna prednja svjetla, ventilacijski otvor na poklopcu motora i širi bokovi. U unutrašnjosti su sjedišta po uzoru na ona u modelu 935, sportski pojasevi, a uklonjeno je zadnje sjedište, ozvučenje, šiber te klima uređaj kako bi se smanjila težina.

Automobil je u savršenom stanju, prešao je manje od hiljadu kilometara.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.