x

Porsche najavljuje električnu Panameru

Dok Porsche planira seriju modifikacija za aktuelnu Panameru, njemački brend ima mnogo veće planove vezane za sljedeću generaciju ovog modela.

Tako Autoblog navodi da je u planu i električna verzija Panamere, i to na istoj SSP platformi koja će biti osnova za nedavno najavljeni Porcsheov SUV-a sa sedam sjedišta. Ta EV platforma će biti iskorištena i za drugu generaciju Taycana koja dolazi kasnije ove decenije.

Vjeruje se da će Panamera bez motora sa unutrašnjim sagorijevanjem biti iznad Taycana, što znači da će dobiti veću karoseriju sa produženim međuosovinskim rastojanjem. Britanski časopis tvrdi da će po veličini biti sličan rastegnutom modelu koji je dostupan danas, a koji se proteže na 5.199 milimetara ima i 3.100 mm između osovina.

Budući da će biti napravljena na platformi električnog automobila, to znači da će električna Panamera ponuditi superiorniji unutrašnjosti prostor od onog kod Panamere LWB na benzin.


Panamera EV je navodno u ranoj fazi razvoja i zato je malo vjerovatno da će izaći prije sredine decenije kada bi veliki SUV trebalo da se pojavi na ulicama. Prema Autocaru, sljedeći Taycan je predviđen za 2027. godinu.

Porsche također radi na naprednijoj tehnologiji baterija od 800 V, kako bi postigao veći domet, dok su u planu verzije sa jednim i dva elektromotora.


Električna Panamera neće značiti kraj motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, jer Porsche namjerava da 2023. godine poboljša model sa SUS pogonom i da ga zadrži u proizvodnji do kraja decenije. To bi značilo preklapanje od nekoliko godina, što će biti i slučaj sa Macanom. Sportski krosover će sljedeće godine dobiti EV varijantu koja će se neko vrijeme prodavati zajedno sa SUS derivatima. Šanse su da će i veći Cayenne slijediti sličnu strategiju, a Autocar je naveo da će Cayenne dobiti EV verziju 2025. godine.

Jedini Porsche koji neće dobiti čisto električni pogon u bliskoj budućnosti biće 911, pošto je njemački brend za ovu deceniju isključio njegovu EV verziju. U međuvremenu, hibridni pogonski sklop stiže sredinom decenije kada će manji sportski automobili 718 u potpunosti odbaciti svoje SUS verzije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.