x

prelijepa destinacija

Porto je idealan grad za kratke odmore uz dobro vino i bogatu historiju

Portugalski grad Porto je pun iznenađenja i interesantnih kafića i restorana. Stranica Wanderlust prenosi nekoliko stvari koje možete probati ukoliko se odlučite posjetiti ovaj prelijepi grad.

Ukoliko posjetite Porto, obavezno probajte njihova vina. Vaši domaćini će se sigurno potruditi da vam pokažu sve čari različitih domaćih vina koja su malo skuplja, ali koja vrijedi probati.

Osim što ćete otići na isprobavanje vina, obiđite sve manje restorančiće i probajte njihovu hranu. Fokusirajte se na lokalna jela i prošetajte malim uličicama jer su obično u njima najveća iznenađenja.

Nakon što probate vino, bit će vam potrebno nešto što će vas otrijezniti. Portugalci imaju odgovor za vas, probajte Francheshinu. To je sendvič punjen odrescima, kobasicama, svinjetinom i umočen u topljeni sir te serviran u sosu od piva i paradajza. Uz to ćete dobiti i porciju pomfrita.

Kroz Porto ćete vidjeti dosta pločica na fasadama zgrada i kućica, a svaka fasada obično ima svoju interesantnu priču koju vrijedi čuti. Pokušajte saznati što više o historiji ovih zgrada i generalno o činjenici da Portugalci stavljaju pločice na svoje građevine.

Na ulicama ćete često vidjeti grafite i crteže, te se preporučuje da obratite pažnju na ta djela jer su većinu njih crtali internacionalni umjetnici. Obiđite grad sa lokalnim vodičem i probajte saznati što je više moguće.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.