x

NOGOMET

Portugalac pokrenuo lavinu: Zbog njega Manchester City čeka žestoka kazna

Vjerovatno ime Rui Pinto većini fudbalskih fanatika ne bi mnogo značilo, ali je on jedna od najvažnijih osoba koja je uticala na sve ono što se posljednjih nekoliko godina događa izvan zelenog terena.


Portugalski novinar, a kasnije i zviždač je 2015. godine pokrenuo platformu Football Leaks na kojoj su se redovno objavljivali tajni dokumenti klubova, saveza i menadžerskih tvrtki.

Der Spiegel je krajem 2016. godine počeo objavljivati podatke Football Leaksa. Ti dokumenti su bili vezani za otkrića o utaji poreza najpoznatijih osoba u fudbalu kao što su Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, sumnjive transfere i treću stranu te kršenja finansijskih pravila od pojedinih klubova i planove za osnivanje Superlige.

Pinto je preko Football Leaksa ustupio Spiegelu preko 60 miliona dokumenata koji su uključivali sumnjive mailove najvećih portugalskih klubova kao što su Benfica i Sporting. Sve to je, između ostalog, uticalo da švicarsko tužilaštvo pokrene istragu protiv Giannija Infantina, predsjednika UEFA-e. Također, Pintova otkrića su značajna za proces pokretanja istraga UEFA-e protiv Manchester Cityja i PSG-a zbog kršenja finansijskog fair playa.

Njegov materijal je bio temelj UEFA-inog neuspješnog procesuiranja slučaja protiv Cityja koji je u prvobitnoj presudi rezultirao dvogodišnjom evropskom zabranom i kaznom od 30 miliona eura. Ta kazna je smanjena na samo deset milijuna eura nakon žalbe Cityja.

Međutim, 2019. godine Pinto je uhapšen u Mađarskoj i izručen Portugalu gdje je optužen za 147 kaznenih djela, uključujući pokušaj iznude novca od marketinške kompanije Doyen Sports u čije sustave je Portugalac ušao 2015. godine nakon čega je hakirao razne mailove privatnih osoba i tvrtki unutar i izvan svijeta fudbala.

No, dokumenti koje je Portugalac skupljao postao je osnova za istragu Premijer lige o spornom poslovanju Manchester Cityja, a koja je jučer uzburkala svjetsku sportsku javnost.

Izvor: n1info.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.