x

Portugalska mjesta koja će vas oduševiti, a nisu Lisabon i Porto

Glavni grad Portugala, Lisabon, jedno je od najpopularnijih odredišta u Evropi i turisti iz cijelog svijeta rado ga posjećuju, ali ova zemlja ima još mnogo mijesta koje vrijedi posjetiti.

Portal “Pun kufer” donosi listu mjesta koje su uz Lisabon i Porto privlačni turistima.

Obidos

Broji nešto više od 3.000 ljudi, a stvar koja u njemu svakako najviše oduševljava je dvorac i famozne zidine s kojih puca beskonačni pogled. Kralj Dinis u 13. vijeku poklonio je grad svojoj ženi, kraljici Izabel – kao svadbeni poklon. Uz dvorac i zidine, posjetioce privlače i događaji poput Međunarodnog festivala čokolade i Sajma srednjevjekovne tržnice. Udaljen je tek sat vremena vožnje iz Lisabona, tako da je jednodnevni izlet ovdje – sjajna ideja.

Lamego

Nalazi se u srcu doline Duro, gdje većina turista koji stignu u Porto, ide u vinske degustacije. Vino je ovdje zaista jedna od glavnih privlačnosti, a posebno pjenušavo vino “Raposeira”. Uz vino, svakako valja posjetiti baroknu crkvu Nossa Senhora dos Remedios gdje dolaze mnogi hodočasnici. I sam grad je čaroban, s mnogo istorijskih svetišta ali i umjetničkim muzejem smještenim u palatu iz 18. vijeka.

Kosta Nova

U blizini Aveira, jednog od najromantičnijih portugalskih obalskih gradova, nalazi se Kosta Nova. Iako nema kanale i brodove poput Aveira, ovo staro ribarsko selo itekako privlači turiste. Plaže su prepune koliba raznih boja, a česti posjetioci ovog mjesta su i zaljubljenici u surfanje. S obzirom na položaj, budite uvjereni kako ćete ovdje doživjeti jedinstveno iskustvo, a usput se i najesti morskih plodova.

Monsaraz

Iako većina turista u regiji Alentežo posjećuje grad Evora, vi se zaputite i do Monsaraza koji se nalazi sat vremena voženje istočno. Svi oni koji traže vrhunsko vino i ulje iz okolnih maslinika i vinograda, neće pogriješiti dolaskom u ovo mjesto. Takođe, ko želi doživjeti dašak istorije, može prošetati do dvorca koji se nalazi na kraju sela, mada je Monsaraz prije svega maleno, slatko mjesto u kojem ćete doseći nirvanu.

Talasnal

Ovo selo jedan je od najboljih primjera sela kakva su postojala nekad. Stari seoski kameni zidovi neprestano se kupaju u sunčevoj svjetlosti, a okolna šuma donosi dozu mističnosti. Šetnja Talasnalom je i više nego ugodna, a taman ćete naići na dovoljan broj trgovina da si nešto uzmete za uspomenu, kao i restorana u kojima ćete pojesti nešto slasno.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.