x

Poslije Uskrsa počinje postepena normalizacija života u Sloveniji!

Od 12. marta do danas, u Sloveniji je testirano skoro 13.000 građana, a potvrđeno je nešto više od hiljadu oboljelih. Broj oboljelih se posljednjih dana smanjuje, a broj teško bolesnih ne prelazi 30, što je broj na koji slovenski zdravstveni sistem može adekvatno odgovoriti. 

Do sada je potpuno oporavljenih nešto više od sto građana Slovenije, a od infenkcije koronavirusom do sada je umrlo 36 većinom starijih osoba s drugim hroničnim oboljenjima. Virus se najintenzivnije i širio u slovenskim staračkim domovima, govori za "Avaz" novinarka i spisateljica, rođena Sarajka Adrijana Kuči.

Ona ističe kako je Jelko Kacin, portparol Vlade Slovenije, kazao da je to dokaz učinkovitosti usvojenih mjera te najavljuje da će Vlada, ukoliko se taj trend nastavi, odmah poslije uskršnjih praznika početi postepeno ponovo dozvoljavati određene aktivnosti u smislu normalizacije svakodnevice.


- Zanimljiv je podatak da je gradska Općina Ljubljana otvorila novo sklonište za osobe bez doma. U prostorima nazvanim Rimsko, dovoljno je prostora za dvadeset ljudi, a prednost imaju zaraženi koronavirusom - kaže nam Kuči.

Ona dodaje da, za razliku od regije, slovensko Ministarstvo obrazovanja još nije reklo zadnju riječ glede nastavka školske godine.


- Znano je samo to da učenici neće provesti ljeto u školskim klupama, a od nekoliko scenarija koje je predložilo Ministarstvo, najizvjesniji je taj da će se školska godina nastaviti početkom juna i trajati, kao što je i predviđeno, negdje do kraja tog mjeseca. Ovih dana je potvrđeno i da će se održati matura, što je mnoge srednjoškolce koji su već mjesec prepušteni sami sebi, prilično zabrinulo - kaže Kuči.


Za kraj još podsjeća da u Sloveniji nema policijskog sata.

Svima je dozvoljeno da u malim grupama, do pet ljudi, borave napolju, uključujući djecu i starije ljude. Maske i rukavice su obavezne samo u trgovinama i ostalim zatvorenim prostorima. Građani Slovenije, uz rijetke izuzetke, poštuju sve uvedene restrikcije.


.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.