x

PROGOVORILI SVJEDOCI IZ VOZA

Posljednje riječi mašinovđe lede krv u žilama: Isplivale nove informacije o sudaru vozova, šef stanice potegao koban potez!

Istraga bi trebalo da utvrdi šta je tačan uzrok stravičnog sudara dva voza u mjestu Tempi kod grada Larisa u Grčkoj, a pretpostavlja se da se radi o ljudskoj grešci.

Nove informacije bacaju više svjetla na pitanja o okolnostima pod kojima se dogodio kobni sudar voza na liniji 62 i teretnog voza 63503.

Prema posljednjim informacijama iz istrage koja je u toku, čini se da je do nesreće došlo zbog pogrešnog rukovanja šefa stanice Larisa koji je na dionici „Larisa – Evangelismos” putnički voz usmjerio na silazni kolosijek, zbog čega je bio na istoj liniji kao i teretni voz. Napominje se da je cijelom svojom dužinom željeznička pruga koja povezuje Atinu sa Solunom dvostruka.


Šef stanice, koji je uhapšen u sjedištu policije u Larisi, navodno je rekao policiji da je dao naređenje da se promijeni kolosijek, ali to sistem nije sproveo.

On se izvinio tokom saslušanja u tužilaštvu, nakon čega je pušten na slobodu.

Na mjesto događaja izašao je tužilac koji će sprovesti istragu zbog narušavanja bezbijednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom, prenosi Ekatimerini.


To djelo se vodi kao kao krivično djelo za koje je zaprećena kazna od 10 godina zatvora do doživotne kazne.

Prema nadležnim izvorima, da je šef stanice shvatio da se putnički voz kreće istom linijom kao i teretni, naredio bi da se oba zaustave prije nego što se približe. U svakom slučaju, OSE je zatražio i očekuje transkript eventualnog razgovora šefa stanice i mašinovođa.


Kompanija "Hellenic Train" još nije odgovorila na pitanje kako je došlo do ove katastrofalne greške koja je dovela do najmanje 38 žrtava.

Svjedoci iz putničkog voza su rekli da je on kasnio i da su mašinovođe bile zabrinute zbog konfuzije na šinama.

"Kasni 20 minuta, pola sata, onda nam vozač kaže sat vremena i tada kaže da je zabuna na linijama!", rekao je jedan putnik.


Još jedno svjedočanstvo iz kobnog voza prenosi da je mašinovođa nakon zastoja, a prije sudara preko radija rekao „Idemo, pa kud nas odvede!"

Grčki novinar Janis Kolatos iz Larise je rekao da je Tempi mjesto gdje su se često dešavale nesreće. U prošlosti je u autobuskoj nesreći poginulo 15 mladih koji su se vraćali sa odmora. Potom je uslijedila još jedna saobraćajna nesreća u kojoj je stradalo 15 navijača Paoka iz Soluna.

.

.

.

Izvor: Blic

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.