x

Zenica

Postavljen novi rekord sa preko 3000 ćevapa u 3 lepine! (FOTO)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Kada se na jednom mjestu, u srcu Bosne, u Zenici - zjenici njenog oka, nađu nekadašnji vrhunski ragbisti, a sada veterani ragbija, jasno je da je provod zagarantovan. 

Neprolazna zajednička potreba za oživljavanjem sjećanja na zlatna vremena njihovih igara i takmičenja ove ragbi veterane već duži niz godina okuplja planski u određenim vremenskim periodima. Isto je počelo od manje grupe veterana koji žive u dijaspori, a onda se pristupilo organiziranim okupljanjima svih ragbi veterana Zenice. Igra je bila samo povod da se emocije ponovo sjedine, a lopta jajolikog izgleda potvrdi kao subjekt sviđanja života.


Ovi ljudi iz Srbije, Hrvatske, Italije, Francuske i drugih dijelova svijeta nisu tek tako slučajno izabrali Zenicu za grad domaćin ovog svojevrsnog međunarodnog ragbi festivala i to već treći put u isto toliko proteklih godina, kao mjesto koje je evergrinom "Zenicablues"" proslavilo muzičku grupu "Zabranjeno pušenje", ali i mnoge druge atrakcije, a posebno sportiste.

Braća Petrović, inače jedni od domaćina ovog festivala, od kojih je Andrija Petrović i predsjednik ragbi kluba veterana iz Zenice "VUKOVI", ujedno kao organizator festivala i priznati zenički ugostitelji, razmišljali su kako i na koji način ostaviti upečatljivim ovaj treći, po svemu sudeći do sada najbolje organizirani i najmasovniji turnir u ovom dijelu Evrope, s gostima iz cijelog svijeta. Uz pomoć jednog od sponzora festivala, Edina Šekete, vlasnika pekare VR 46 i velikog prijatelja braće Petrović, koji se bavi samo proizvodnjom lepina, došli su na ideju da za 3 godine, koliko organizuju turnir, urade 3 velike lepine, oblika približnom ragbi lopti, svaku omjera po 120 centimetara, ispunjene mesnim delicijama po čemu je Zenica i poznata. Tako su goste počastili sa 3000 ćevapa, pljeskavica i kobasica, te uz vrsni zenički "UNION" bend, na čelu sa virtuozom na harmonici, Amelom Gađunom učinili sve da ovo bude okupljanje za pamćenje.

"Nismo težili nikakvim Ginisovim rekordima, niti to toliko isticali, jer nam to nije bilo u cilju. Bitno nam je bilo da ovaj treći turnir krunišemo nečim po čemu će se posebno pamtiti i pričati i vjerujem da smo uspjeli u tome. Gosti su bili fascinirani viđenim, pogotovo sa kako su to nazvali "više od 3.5 metra miješanoga mesa na jednom stolu". Treće poluvrijeme, kako smo ga nazvali, održalo se u Cabaret clubu, gdje smo uz sevdalinku "Čudna jada od Mostara grada", na naš način izveli i "HAKU", sa preko 160 ragbijaša. Haka je inače tradicionalni ratni poklič, ples ili izazov Maora sa Novog Zelanda. Izvodi se u grupi energičnim pokretima, stupanjem o tlo popraćeno uzvicima. Popularizirala ga je novozelandska ragbijska reprezentacija čiji igrači izvode haku prije svake utakmice. Mi smo je izveli nakon utakmice na "trećem poluvremenu" kao šlag na cjelokupan turnir. Sa zadovoljstvom ponavljam da je ovo do sada najjači ragbi veteranski turnir organiziran u ovom dijelu Evrope, a mi kao domaćini smo ponosni što nam je po treći put ukazana čast da to budemo," istakao je Andrija Petrović.


.

.

Foto : Pahuljko

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.