x

Kako smanjiti unos šećera?

Povezanost stresa i pretjerane žudnje za šećerom

Šećer je važan sastojak u brojnim jelima širom svijeta, međutim, kada je naše zdravlje u pitanju ovo i nije najbolji izbor.

Mnogi nutricionisti šećer nazivaju "bijelim otrovom" upravo zbog negativnih učinaka koje on ima na zdravlje. Debljanje nije jedini neželjeni učinak koji konzumiranje šećera ima na naše tijelo. Mnogi ljudi osjećaju žudnju upravo za šećerom kada su pod stresom. Ako se okrenemo šećeru kako bismo smanjili stres i negativne emocije, vjerovatno ćemo se nakon velikog unosa osjećati još gore. Prekomjerno konzumiranje šećera definitivno može promijeniti naše raspoloženje, ponašanje i kognitivne funkcije. Hrana bogata šećerom poboljšava naše raspoloženje kratkoročno. U jednom istraživanju je dokazano da šećer ima isti centar nagrađivanja i zadovoljstva u mozgu kao i druge ovisnosti. Konzumiranje previše šećera može povećati rizik od razvoja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i upalih stanja.


Alternative šećera

Med - Često se naglašavaju zdravstvene koristi meda za zdravlje, poput upravljanja težinom.

Stevija - Ova biljka poznata je i kao bombon, te je prirodni zaslađivač. Može biti odlična zamjena za šećer zbog svojih svojstava koja su korisna za upravljanje težinom i nivoom šećera u krvi.


Savjeti za smanjenje stresa

Ako volite konzumirati šećer kada ste pod stresom, ovi savjeti vam mogu biti korisni:

Šetajte rano ujutro

Budite fizički aktivni kroz jogu i druge vrste vježbanja

Meditirajte kako biste opustili um

Uživajte u redovnim masažama

Slušajte svoju omiljenu muziku prije početka dana

Pokušajte s aromaterapijom

Jedite hranu bogatu antioksidansima


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.