x

LIGA PRVAKA

Povratak najelitnijeg takmičenja: Džeko i Krunić u centru pažnje

Zanimljivi duel bh. reprezentativaca i repriza prošlogodišnjeg polufinala

Liga prvaka se sutra napokon vraća i to kakvim duelima. Real Madrid će na Santiago Bernabeu dočekati Mančester siti u reprizi prošlogodišnjeg polufinala, dok će se u drugom polufinalu igrati legendarni Derbi dela Madonina. Taj duel će posebno biti interesantan za navijače iz Bosne i Hercegovine, pošto ćemo na obje strane imati jednog našeg fudbalera. Edina Džeku u dresu Intera i Radeta Krunića koji brani boje Milana.

Gradski derbi

Obje ove ekipe se nalaze u nešto slabijoj formi nego prijašnjih godina. Posebno s obzirom na to da je Milan branio titulu Serije A, doduše neuspješno pošto je Napoli već krunisan za novog prvaka, i Inter koji je bio prvak sezonu ranije. Ono na šta su prebacili fokus ove ekipe je Liga prvaka.

Dominantne predstave u četvrtfinalnim duelima, gdje su obje ekipe ušle kao autsajderi. „Rosoneri“ su Napolija izbacili ukupnim rezultatom 2:1. Rezultat ovaj dvomeč prikazuje mnogo izjednačenijim nego što je zapravo bio, a posebno dobru partiju pružio je Rade Krunić zbog kojih je dobio i „doktorat“ od italijanskih medija.

Edin i njegovi „Neroazuri“ su opet odigrali odlično i prošli Benfiku ukupnim rezultatom 5:3. Slična situacija ko i s duelom njihovih ligaških rivala. Portugalci su Interu postigli dva gola kada je sve već bilo riješeno.

Repriza polufinala

U prošlogodišnjem polufinalu najelitnijeg evropskog takmičenja viđen je jedan od najnevjerovantnijih povrataka u historiji ovog takmičenja. Real Madrid je zaostajao dva gola na ulasku u sudijsku nadoknadu revanš utakmice. Sve je izgledalo kao da je gotovo, a onda se ukazao Rodrigo (Rodrygo) s dva gola u jednoj minuti. U produžetku su Madriđani prošli golom Karima Benzeme.

Građani su spremni ove godine da predvođeni Erlingom Halandom (Haaland) premoste sve prepreke koje budu postavljene ispred njih, ali je staviti neku kao favorit protiv dokazanih šampiona poput madridskog Reala.


Šest reprezentativaca

Bosna i Hercegovina je u svojoj historiji imala pet igrača koji su igrali polufinale Lige prvaka, dok je s ulaskom Radeta Krunića dobila i šestog. Prije njega su se tu pojavili Muhamed Konjić (1997./98., Monako), Hasan Salihamidžić (1998./1999., Bajern), Elvir Baljić (1999./2000., Real Madrid), Miralem Pjanić (2009./10., Lion i 2016./17., Juventus), Edin Džeko (2017./18., Roma) i Rade Krunić (2022./23. Milan).


Zanimljivo je da se već jednom desilo da u polufinalu gledamo okršaj da kluba u kojima je na obje strane igrao po jedan bh. fudbaler. To je bilo u sezoni 1999./2000., kada su se Baljićev Real i Salihamidžićev Bajern susreli u polufinalu. Kraljevi su prošli, a kasnije i slavili protiv Valensije u finalu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.