x

Poznat partner Audiju pri ulasku u F1 2026.

Njemački proizvođač automobila Audi uskoro bi trebao potvrditi svoje planove oko ulaska u Formulu 1 2026. koje baziraju na F1 momčadi Saubera koja trenutno nastupa pod imenom Alfa Romeo, a obavijest bi mogla uslijediti već tijekom F1 vikenda u Belgiji.

Nakon što je Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo pravila za novu generaciju motora za 2026., koja prema želji novih proizvođača neće imati MGU-H i koja će imati značajno veći udio električne snage, nestale su i posljednje formalne prepreke oko očekivanoga ulaska Audija i Porschea u Formulu 1 2026., donosi MAXF1.net.

Audi je isprve pregovarao s McLarenom oko mogućega preuzimanja momčadi, ali do dogovora ipak nije došlo pa se Audi okrenuo Sauberu nakon što su ranije razmatrali i Aston Martin i Williams.

Autosport prenosi da su pregovori sa Sauberom u ‘naprednoj fazi’ nakon što je Sauber odbio prodati momčad Michaelu Andrettiju za 350 milijuna eura na kraju prošle godine, a vlasnik Saubera Finn Rausing inzistirao je na nastavku postojanja Sauber Grupe u Hinwilu i očuvanju trenutnih radnih mjesta, kao i na dodatnih 250 milijuna eura doprinosa kako bi osigurao da je momčad u ‘sigurnim rukama’.


Audi je navodno bio spreman platiti više od Andrettijeve ponude od 350 milijuna eura za manji udio u kompaniji, a Rausing bi trebao ostati dio kompanije kao manjinski vlasnik.

Također, Audi je obećao dodatno razvijati Sauber kao tvorničku momčad, slično modelu prema kojem je BMW od 2006. do kraja 2009. bio u partnerskom vlasništvu sa Sauberom.


Autosport prenosi i da bi se šasija i dalje trebala razvijati u Sauberovim pogonima u Hinwilu, gdje se nalazi i jedan od najsuvremenijih zračnih tunela, a pogonska jedinica i ostatak pogonskoga sklopa, uključujući mjenjač, razvijat će se u Audijevom pogonu u Neuburgu.

Što se tiče ulaska Porschea, oni planiraju ući u Formulu 1 s Red Bullom i kupiti 50% udjela u momčadi, ali će razvoj pogonske jedinice biti podijeljen između razvoja motora s unutarnjim izgaranjem, koji će se razvijati u Red Bullovom novoutemeljenom središtu za razvoj motora Red Bull Powertrains, i razvoja hibridnih elemenata, koji će razvijati Porsche.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.