x

PREVENCIJA JE KLJUČ

Pratite promjene na koži i reagujte na vrijeme

Samopreglede treba obaviti barem jednom u mjesec dana, a svaku pigmentnu promjenu prijaviti porodičnom ljekaru ili dermatologu, te u dogovoru s nadležnim ljekarom uraditi dermatoskopiju ili hiruški zahvat.

Šta znamo o malim kožnim promjenama?

Naše tijelo sadrži veliki broj promjena na koži. Ove promjene su najčešće dobroćudne, te se javljaju u vidu manjih izraslina u nivou kože ili iznad nivoa kože. Ove promjene mogu biti pigmentirane ili bez pigmenta. Vremenom neke od ovih promjena djelovanjem štetnih faktora, najčešće sunčevim zracima, ili nekim drugim oblicima zračenja mogu se promjeniti, te postati maligne. 

Promjenu na koju se sumnja da je maligna ili da može postati maligna potrebno je odstraniti, te je poslati na patohistološku analizu koja daje 100% nalaz o kakvoj se promjeni radilo. 

Neke od najčešćih promjena na našem tijelu su: aktinična keratoza, fibrom kože, dermatofibrom, hemangiom, seboroična keratoza, pigmentirani nevus i melanom 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje se u svijetu dijagnosticira između dva i tri miliona zloćudnih tumora kože, od čega 160.000 melanoma.  

Naša mala klinika za cilj ima da svim aktivnostima prije i nakon pregleda podigne svijest pacijenata da rade pregled kože. Ovaj pregled obuhvata odličan multidisciplinarni tim doktora dermatologije i plastičnih hirurga, a proces je veoma jednostavan. 

Kako izgleda preoperativna priprema?

Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom). 

Kako izgleda operativni zahvat?

Operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji i trajanje operatvnog zahvata je oko 20 minuta. 

Kakav je postoperativni tok?

Nakon operativnog zahvata idete kući. Orviniraju se analgetici i antibiotici po potrebi. Redovnim aktivnostima se najčešće možete vratiti istog dana. Konci se skidaju 7-12 dana u zavisnosti od regije. Nakon skidanja konaca ožiljak se tretira kremama protiv ožiljaka, kako bi bio što manje uočljiv. 

Maligni melanom kože može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće nastaje između četvrte i pete decenije života. Ovaj agresivni tumor veoma je teško dijagnosticirati i predstavlja značajan javno zdravstveni problem u Bosni i Hercegovini, stoga pregledajte se ireagujte na vrijeme. Ljubazno osoblje  Naše male klinike će Vam pojasniti cijelu proceduru. 

Za više informacija Našu malu kliniku možete kontaktirati putem emaila [email protected] ili telefonski na broj +387 33 222 212.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.