x

Iskoristite dobre strane

Pravi crtići su saveznici roditelja

Roditelji će najlakše osigurati da djeca gledaju crtiće primjerene njihovoj dobi ako odvoje malo vremena i s djetetom pogledaju omiljeni crtić.

Djeca do pete godine u prosjeku provode 25 sati sedmično ispred televizora, što je zabrinjavajući podatak najnovijeg američkog istraživanja. Mnogi roditelji, djedovi i bake smatraju da je sve uredu dok god dijete gleda crtane filmove.

Ali, za razliku od crtića kakvih se sjećaju starije generacije, radnje modernih uključuju bitke s mnogo krvi, brutalne borbe, razorne eksplozije i beskrupulozne likove koji prijete i međusobno se ubijaju.


Zato Američko pedijatrijsko udruženje savjetuje roditeljima da pogledaju crtane filmove te izbace nasilne i neprimjerene.

I psiholozi ističu kako je važno objasniti djeci da su brojni likovi koji lete ili preživljavaju nemoguće nezgode samo bajka, jer čak i djeca između šeste i devete godine teško razlikuju maštu od stvarnosti. Neće se poistovjetiti s vilenjacima, ali mogu poželjeti letjeti kao superjunaci.


Stručnjaci ne preporučuju apsolutnu zabranu gledanja televizije jer je zabranjeno voće najslađe pa će djeca naći način da crtiće gledaju kod prijatelja ili susjeda.

Kako onda osigurati da njihovi najmlađi prate crtiće primjerene njihovoj dobi?


1. Najlakše je to osigurati ako odvojite malo vremena i s djetetom pogledate omiljeni crtić, što znači da ćete morati pogledati dvije epizode „Spužve Boba" ili "Jagodice Bobice", ali odvajanje pola sata vremena najbolje je ulaganje u zdrav djetetov razvoj.

2. Ne dozvolite da dijete visi pred TV ekranom. Iskoristite atletskog superjunaka iz crtića koji skače na sve strane da biste potaknuli dijete na ples, šetnje i sport. Važno je odvojiti vrijeme za igranje i rekreaciju od gledanja televizora.


3. Djeca do druge godine uopće ne bi smjela gledati televiziju, a Američka akademija pedijatara preporučuje roditeljima da gledanje TV programa ograniče na jedan-dva sata na dan za djecu stariju od dvije godine.

4. Popričajte s prijateljima šta njihova djeca gledaju i zašto. Pitajte ih jesu li gledali crtiće koje njihova djeca gledaju i uporedite utiske.

5. Razgovarajte s djecom o crtićima koje vole gledati. Pitajte ih šta im se tačno sviđa u određenom crtiću, a šta ne. Ako postoji crtić koji ćete im zabraniti, objasnite im zašto.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.