x

Predstava za šire mase: Da li Vučić uz pomoć huligana kompromituje "dešavanje naroda"?

Nasilje na ulicama i protesti koje posljednje dvije noći gledamo u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji nisu najjasniji i ne uklapaju se u klasičan scenarij tamošnjih odnosa. Narod je nezadovoljan odnosom vlasti prema pandemiji kao da se u pola sata transformisao u zaštitnike Kosova. Šta se zapravo dešava?

Dašavanja koja gledamo iz najvećih srbijanskih gradova posljednje dvije noćni nisu ni protesti protiv vladinih mjera za suzbijanje širenja pandemije, niti demonstracije protiv režima Aleksandra Vučića, kaže za Klix.ba analitičar Aleksandar Popov. Na sceni je nešto treće.

"Kad je prije dva dana najavio novo uvođenje policijskog sata, predsjednik je tačno znao šta će izazvati, da će doći do bijesa naroda. Kad je narod izašao na ulice, on je izveo navijače koji su počeli da prave nered", smatra Popov navodeći brojne primjere mirnih protesta i šetnji koje smo u Beogradu i drugim gradovima Srbije gledali posljednjih mjeseci ili godina.


Ova "taktika" vlasti, dodaje on, najbolje se pokazala sinoć kad su navijači s molotovljevim koktelima išli na Gradsku kuću, a da tamo nije bilo nijednog policajca.

"Cilj je kompromitovati cijelu priču jer pored takvih scena svi demonstranti ispadaju nasilnici. Ogromna većina je izašla jer je bijesna na Vučića koji ih zbog vlastitog nemara ugrožava. Neki su poveli i djecu, a onda je on izveo nasilnike koji su počeli gađati policiju kamenjem, policija je naravno reagovala. Sve je inscenirano, policajci su onda dobili alibi da koriste prekomjernu silu i iskaljuju se često i na običnom narodu", pojašnjava on.


Sve je jedna velika predstava, kaže Popov, kako za domaću tako i za svjetsku javnost. Instrumentalizovani navijači, koji ističu poruke o svetosti Kosova i nedjeljivosti od Srbije, sada Vučiću stvaraju alibi da ne dođe do dogovora o Kosovu.

"Ali nisu blesavi ni Macron ni Merkel, valjda i oni shvataju da je sve inscenirano. On hoće da kaže da će se, ako uradi neke ustupke u vezi s Kosovom, suočiti s haosom u Srbiji, a faktički on i tajne službe direktno diriguju navijačkim grupama", zaključio je Popov.


Teško je prognozirati šta će se dalje dešavati, kaže naš sagovornik, i najveći manipulatori se nekada prekombinuju. Loše se stvari dešavaju, izbori su obesmišljeni, sada i protesti nezadovoljnog naroda.

Neredi u Beogradu od prije dvije noći sinoć su se proširili i na druge gradove. Uništavana je javna imovina, a desetine građana i policajaca je povrijeđeno. Na ulicama je uz redovne i specijalne snage policije te žandarmeriju bila čak i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.