x

Igre se održavaju u Tokiju

Predstavljen bh. tim olimpijaca koji će nastupiti na Olimpijskim igrama

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine svečano je predstavljen BH tim olimpijaca koji će od 23. jula do 8. augusta ove godine nastupati na XXXII Ljetnim olimpijskim igrama u glavnom gradu Japana – Tokiju.

Atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić, tekvandoista Nedžad Husić, plivači Lana Pudar i Emir Muratović te streljačica Tatjana Đekanović čine naš olimpijski tim od 7 sportista kojima će se pridružiti 6 trenera u borbi za osvajanje prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom predstavljanja naših najboljih sportista prisutnima se obratio predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Marijan Kvesić, koji je napomenuo da: “U ovim izazovnim vremenima Olimpijski komitet BiH učinio je dodatni napor te u četvorogodišnjem ciklusu kroz brojne projekte i inicijative osigurao preko 830.000 KM za podršku vrhunskim BH sportistima za njihove pripreme i nastupe.

Time je OKBiH pomogao sportistima u njihovoj namjeri da ostvare olimpijske norme te doprinijelo jačanju sportskog sistema BiH . Ako na ovu podršku dodamo troškove avio prevoza, opreme, ceremonijalnih odijela i džeparca, možemo zaključiti da se radi o projektu nešto više od miliona konvertibilnih maraka“.


Istovremeno, predsjednik Kvesić je dao do znanja da je OK BiH već počeo sa pripremama za OI „Paris 2024“, pokrenuvši projekte prema najtalentovanijim sportistima kao što su Lana Pudar (plivanje), Jovan Lekić (plivanje) i Ada Avdagić (taekwondo). Iskoristio je priliku da pozove i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti da se aktivnije uključe u finansiranje sporta i vrhunskih sportista kako bi sport dobio mjesto koje zaslužuje u društvu – da povezuje, da inspirira, da promovira, i čini zajednicu fizički i psihički zdravom.

Svečanom ispraćaju BH olimpijskog tima prisustvovao je i Ambasador Japana NJ.E. Ito Makoto koji je u svom obraćanju podsjetio na prijateljske odnose naše dvije države, povezanost Japana i BiH osobito kroz sport i umjetnost te uvjerio sve prisutne da će i uprkos nezahvalnoj situaciji koju sa sobom nosi pandemija, BH sportski tim u dalekom Tokiju osjetiti gostoprimstvo, ljubav i poštovanje građana zemlje izlazećeg Sunca, uz odlično organizovane Igre.


Svoje nade i očekivanja su iznijeli svi naši olimpijci, koji su obećali dati svoj maksimum i ostvariti najbolje rezultate, dok se u ime svih trenera prisutnima obratio Mehmed Skender učesnik prvih olimpijskih igara na kojima je učestvovala Bosna i Hercegovina – OI Barcelona 1992.

Igre u Tokiju su bile planirane da se održe 2020. godine, ali iz već poznatih razloga uzrokovanih pandemijom COVID19, njihovo održavanje je pomjereno na 2021. godinu uz propisivanje mnogobrojnih restrikcija i ograničenja.

Olimpijske igre „Tokyo 2020“ će zasigurno biti zapamćene kao specifične, neobične i izazovne, a cijela BH olimpijska porodica se iskreno nada da će biti upamćene po vrhunskim rezultatima sportista.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.