x

Predviđali da će 2020. svi novi automobili imati hibridni pogon. Stvarnost ih je demantovala

Gledati u staklenu kuglu nezahvalan je posao, osim ako vam to nije struka pa puštate mašti na volju i uzimate novac lakovjernima.

IBM je 2008. pitao 125 vodećih menadžera u autoindustriji kako će izgledati tržište 2020. godine, a oni su gotovo papagajski ponovili da će svaki automobil na cesti biti hibrid, objavio je Vice.com.


Prošle godine hibridi i plug-in hibridi činili su samo 10 posto tržišta u Evropskoj uniji, odnosno zanemarivih 3 posto tržišta u Americi. Dakle, menadžeri u autoindustriji promašili su za golemih 90 posto ili 97 posto, ovisi koju regiju želite promatrati.


Sad bismo se sigurno svi lijepo nasmijali da iza prognoza ne stoje i konkretne akcije u koje su bačene milijarde eura. U Americi je Ford 2008. počeo razvijati male aute, vodeće informativne agencije su počele javljati da se velikim pick-upovima i SUV-ovima ne piše dobro. Bačen je novac u razvoj, sastajale su se uprave i odbori, inženjeri su razvijali nove modele i pogone, a rezultat je? Svo ono što su menadžeri propustili predvidjeti. SUV-ovi i pick-upovi su još veći u Americi (pa i Evropi), a dolazi era električnih automobila. Barem se zasad tako čini ili da ih opet pitamo… Kako će izgledati tržište automobila za 12 godina?


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.