x

GRČKA

Prelijepa plaža koja nestaje, ali često postaje smrtonosna: Biste li se kupali

Poznata kao pješčani jezik ili plaža koja nestaje, plaža je veoma popularna, ali...


Jedna od omiljenih destinacija turista jeste Grčka - i kontinentalni dio, kao i brojni otoci u Egejskom i Jonskom moru.

Popularnost mjesta i plaža smjenjuje se i varira, a sudeći prema aktuelnim pretragama na Googleu, jedno mjesto u Grčkoj je u posljednje vrijeme najinteresantnije za ljetovanje 2023. godine.

Riječ je grčkoj plaži Posidi ili Amoglossa (pješčani jezik u slobodnom prijevodu), koja je poznata po tome što stalno mijenja oblik, no poznata je i kao jedna od opasnijih plaža na grčkoj obali.

Glavni adut

Posidi se nalazi na jugozapadnoj obali Kasandre, na 100 kilometara od Soluna. Posrijedi je namjenski izgrađeno turističko mjesto, ušuškano u brda i zelenilo, a njen glavni adut je „plaža koja nestaje“.

Prošle godine bila je u žiži zbog nestanka trojice makedonskih turista u uzburkanom moru.

Čak ni činjenica da se pokazala kao jedna od najopasnijih plaža ne umanjuje njenu atraktivnost.

Plaa Posidi je uska i dugačka, organizirana i proteže se sve do čuvenog rta, odnosno pješčanog spruda koji zalazi duboko u more. Dug je oko kilometar, neuređen i nema gužve.

Ljudi opisuju to mjesto kao egzotičnu pustinju usred mora, pijesak na njoj je sitan i gotovo bijel, a more prijelepo čisto i tirkizno.

Koliko god primamljivo bilo, kupanje se na ovoj plaži ne preporučuje.

Prošle godine na Facebook profilu „Grčki kutak“ podijeljena je izjava starije mještanke Kalandre, koje je tik uz Posidi.

Upozorenje mještanke

- Posidi je tačka koja spaja Solunski zaliv s Egejskim morem. Oblik ove plaže se mijenja usljed plime i oseke… Kada puše sjeverac, vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada puše južni vjetar, okreće se na suprotnu stranu, ka mjestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uvjetima, ima jakih struja. Stariji su nam uvijek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže, jer struje vuku kao usisivač. Posljednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa, ne mareći za struje. I svake godine se neko udavi baš ovdje.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.