x

Preljuba se dešava i u sretnim vezama

Prema naučnim istraživanjima oko 25 posto muškaraca i 14 posto žena uradili su preljubu barem jednom u životu. Skloni smo vjerovanju da do ovog postotka dovodi nesređen i zapostavljen odnos u vezi ili braku.

Međutim, stručnjaci za emotivne odnose opovrgavaju ovaj stav i tvrde da su i sretne emotivne veze podjednako podložne preljubi kao i nesretne. Esther Perel, poznata belgijska psihoterapeutkinja napisala je knjigu “The State of Affairs” u kojoj je fenomenu preljube pristupila iz tri različite perspektive:

Perspektive osobe koja vara

Perspektive prevarene osobe

Perspektive neutralnog posmatrača

Esther tvrdi da nisu sve preljube simptom problematičnih veza ili braka, kao i da ih ne uzrokuju uvijek problematični ljudi. Vrlo često osobe koje su započele aferu tvrde da prema svom emotivnom partneru i dalje gaje jake emocije, pa čak i ljubav.

Kao jedan od glavnih uzroka prevare ona navodi otuđenje u vezi, naročito kod supružnika sa djecom. Iako živimo u jako stresnom vremenu, u  kome je sve više vremena potrošeno na posao i djecu, prema svom emotivnom partneru imamo obavezu i dužni smo da mu posvetimo pažnju. I dok smo sve više opterećeni poslom i svakodnevnim obavezama partnera zapostavljamo, ali zato od njega sve više očekujemo. Da bi se preduprijedio porast preljube, potrebno je promijeniti ovaj model ponašanja.

Ponekad je preljuba način da jedan od partnera izbjegne nametnuti i započne život koji za sebe želi. Za nekog kome je u  životu potreban izazov veza može postati suviše monotona. Takvim ljudima potrebna je vrsta izazova i impulsivnosti kako bi se osjećali živima.

Mogu li veza i brak opstati nakon preljube? Ukoliko pitate stručnjake, oni jednoglasno kažu: da!

Kriza će ponekad uništiti vezu koja je izgubila svoj potencijal i ljudi će iskoristiti povoljnu priliku da iz takvog odnosa izađu. Pa ipak, ukoliko je ljubav jaka, sama sumnja na moguću preljubu trgnuće partnera iz kolotečine. Svijest o mogućnosti da voljena osoba bude izgubljena probudiće ih iz stanja ušuškanosti i daće sve od sebe da zagašenu ljubav ponovo rasplamsaju, a svoj odnos sačuvaju od definitivnog kraha.

 

Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.